Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 13 april 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Uitspraak in zaak journalist Geerdink in Turkije

Maandag wordt de uitspraak verwacht in de zaak tegen de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink in Turkije. Geerdink wordt "propaganda voor een terroristische organisatie" ten laste gelegd, maar volgens de aanklager kan ze op basis van de antiterreurwet niet worden veroordeeld. De aanklager heeft dan ook om vrijspraak gevraagd.

2. Demonstratie docenten en studenten UvA

Een groep docenten en studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat maandag om 15.00 uur bij het REC-gebouw (Roeterseilandcampus) demonstreren voor meer democratie op de UvA. Zaterdag werd het Maagdenhuis in Amsterdam, dat wekenlang bezet werd gehouden door studenten, ontruimd

Alles over het studentenprotest in Amsterdam

3. Pro-formazitting 'serieverkrachter' Gerard T.

De 52-jarige Gerard T. uit Nieuwegein staat maandag voor de rechter tijdens een pro-formazitting. Hij wordt verdacht van in totaal vier verkrachtingen in 1995 en 2001 in het gebied tussen Utrecht, De Bilt en Bunnik. In achttien andere gevallen is er onvoldoende bewijs tegen hem. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld.

Serieverkrachter Utrecht vervolgd in vier zaken

4. Amsterdam ontruimt Vluchtgarage

Amsterdam gaat de zogeheten Vluchtgarage in het zuidoosten van de stad maandagochtend vanaf 09.00 uur ontruimen. Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde vorige week dat de door vluchtelingen gekraakte parkeergarage mag worden ontruimd. 

Routekaart vluchtelingen

© NU.nl/Jerry Vermanen

5. Olympische Zomerspelen 2024

Parijs beslist maandag of het zich kandidaat stelt voor de organisatie van de Olympische Zomerspelen van 2024. De hoofdstad van Frankrijk was eerder in 1900 en 1924 de gastheer van het grootste sportevenement. In 2001 werd Parijs verslagen door Peking in de strijd om de Spelen van 2008 te organiseren.

6. Uitreiking De Tegel 2014

Maandagavond is de uitreiking van De Tegel 2014, de journalistieke jaarprijzen, in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. In de categorie Nieuws zijn genomineerd: Joep Dohmen en Jeroen Wester voor hun NSA-dossier in het NRC Handelsblad, Bart Mos en Joris Polman voor 'Misstanden bij KPMG in de Telegraaf en Olaf Koens, Jeroen Akkermans en de researchredactie van RTL Nieuws voor 'Onthullingen vliegramp MH17'.

Bekijk hier alle nominaties

7. Wilders spreekt bij Pegida in Dresden

PVV-leider Geert Wilders houdt maandag een toespraak tijdens een demonstratie van de anti-islambeweging Pegida in het centrum van de Duitse stad Dresden. De premier van de Duitse deelstaat Saksen heeft Wilders zondag gewaarschuwd. Er worden geen xenofobe of racistische uitlatingen getolereerd.

Weer en verkeer

Maandag overdag zijn er perioden met zon en het blijft droog, dat meldt het KNMI. De temperatuur loopt uiteen van 13 graden in het noorden tot 18 graden in het zuiden, met een zwakke wind uit het westen.

De ANWB rekent maandagochtend op een normale spits.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie