Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 1 april 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Verkeer gewaarschuwd voor harde wind

Rijkswaterstaat waarschuwt ook woensdag mensen die de weg op moeten vanwege de harde wind voorzichtig aan te doen, vooral in de kustprovincies. De lentestorm die dinsdag over Nederland raasde is volgens het KNMI nog niet helemaal achter de rug; voor het westen en noorden geldt nog code geel. Het zal tijdens de ochtendspits nog steeds erg hard waaien en ook worden er buien, mogelijk met hagel, verwacht. Zo wordt vrachtrijders geadviseerd om niet de weg op te gaan met een lege of lichte wagen.

Zie ook: Weggebruikers blijven last houden van zware windstoten

En: Bekijk de actuele verkeerssituatie

2. Einde aan Europese melkquotum

Op 1 april vervalt het Europese melkquotum dat ruim dertig jaar geleden werd ingesteld. Melkboeren mogen dan weer zoveel melk produceren als ze willen of kunnen, zonder een boete te krijgen. Staatssecretaris Dijksma maakte al maatregelen bekend om de verwachte groei van de melkveebedrijven in goede banen leiden: melkveebedrijven moeten voldoende grond hebben om de dieren naar buiten te kunnen laten en er de koeienmest op kwijt te kunnen.

Zie ook: Dijksma streng voor groeiende melkveehouders

3. Spoedzitting over gaswinning Groningen

De Raad van State houdt een spoedzitting met twee bezwaarmakers tegen de instemming van het kabinet met de gaswinning in de provincie Groningen. Stichting Vrienden van Groningen Centraal en de Statenfracties van SP, CDA en GroenLinks in Groningen willen dat in een voorlopige voorziening meteen uitspraak wordt gedaan.

Zie ook: SP, CDA en GroenLinks willen snel uitspraak van Raad van State over gasbesluit

En: Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen

4. Uitspraak kort geding over alcoholslotprogramma

De rechtbank in Den Haag doet in kort geding uitspraak in de zaak die aangespannen is door twee mensen die een alcoholslotprogramma opgelegd hebben gekregen, maar dat niet hebben laten inbouwen. Ze eisen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en de Staat dat ze hun rijbewijs terugkrijgen. De uitspraak wordt schriftelijk bekendgemaakt.

Vorige maand bepaalde de Hoge Raad dat iemand die een alcoholslot opgelegd heeft gekregen, niet ook strafrechtelijk mag worden vervolgd. Ook de Raad van State gaf een negatief oordeel: het CBR mag (voorlopig) geen alcoholslotprogramma opleggen aan bestuurders die te veel hebben gedronken, omdat de huidige wetgeving te algemeen is.

Zie ook: CBR mag geen alcoholslot meer opleggen

En: Geen vervolging voor alcohol achter het stuur na opleggen alcoholslot

5. Schadeclaim-zaak familie Marianne Vaatstra

De moeder, twee broers en een zus van Marianne Vaatstra eisen een schadeclaim van Jasper S., die in 2013 is veroordeeld voor de verkrachting en moord van Marianne in 1999. Haar vader kreeg vorige maand al een schadevergoeding toegekend van ruim 43.000 euro wegens shockschade en materiële schade.

Zie ook: Jasper S. moet schadevergoeding betalen aan vader Marianne Vaatstra

En verder...

- Maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) cijfers bekend over jongeren en de arbeidsmarkt in 2014.

- En gaan de onderhandelingen over het nuclaire programma van Iran waarschijnlijk toch nog verder.

Weer en verkeer

Komende nacht neemt de wind iets af, maar woensdagochtend kunnen in de kustprovincies nog zware windstoten voorkomen voor tot ongeveer 80 kilometer per uur. Zoals gezegd kan de ochtendspits daar last van hebben. 

Overdag wordt het een graad of 8 en er vallen buien, met mogelijk hagel, onweer, natte sneeuw en forse windvlagen. De west- tot noordwestenwind is vrij krachtig tot krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie