Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 23 maart 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Officiële uitslagen Provinciale Statenverkiezingen

De Kiesraad publiceert maandagmiddag de definitieve uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen op zijn website. In een openbare zitting stelt het centraal stembureau van elke provincie de officiële uitslag vast. 

Zie ook: Verkiezingsresultaten in grafieken

En: Dossier Provinciale Statenverkiezingen

2. Griekse premier naar Berlijn

De Griekse premier Alexis Tsipras brengt maandag een bezoek aan Berlijn, waar hij met de Duitse bondskanselier in Angela Merkel zal praten over de hervormingsplannen die zijn land moet indienen om de afgesproken noodsteun te krijgen. Griekenland heeft de goedkeuring van de Europese ministers nodig om een volgende betaling uit het bestaande Europese hulpprogramma veilig te stellen.

De betrekkingen tussen beide landen staan bovendien onder spanning, sinds in Griekenland geluiden opgaan om dat Duitsland herstelbetalingen moet doen als compensatie voor schade uit de Tweede Wereldoorlog.

Zie ook: Tsipras spreekt 'eindelijk ontspannen' met Merkel alleen

En: Wat u moet weten over het akkoord met Griekenland | Overzicht hulpleningen Griekenland

3. Proces liquidaties Staatsliedenbuurt van start

Maandag om 9.30 uur start de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Anouar B. en Adil A., die worden verdacht van betrokkenheid bij de liquidaties in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012. In de periode tot en met 3 april volgen nog zeven zittingen. 

Hamza B. werd eind vorig jaar in Marokko al veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor de dubbele liquidatie. Bij de schietpartij kwamen de 28-jarige Youssef Lkhorf en de 21-jarige Saïd el Yazidi om het leven. 

Zie ook: 'Verdachte liquidaties Staatsliedenbuurt schoot ook op vrouw' 

En: Hamza B. krijgt twintig jaar cel voor liquidaties Staatsliedenbuurt 

4. Bekendmaking programma Koningsdag 2015

Op het stadhuis van Dordrecht wordt maandag om 10.00 uur het programma van Koningsdag 2015, de eerste Koningsdag 'nieuwe stijl', gepresenteerd. De koning, koningin en hun drie dochters bezoeken voortaan niet meer twee gemeenten, maar één gemeente die een centrumfunctie voor de streek vervult. Dit jaar, op 27 april, is dat Dordrecht. 

Zie ook: Eerste Koningsdag 'nieuwe stijl' in Dordrecht

5. Een jaar sinds de ebola-uitbraak

Precies een jaar geleden bevestigde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak van ebola in West-Afrika. In Liberia zijn al even geen nieuwe gevallen van besmetting meer gemeld, maar in Sierra Leone en Guinee komen nog altijd nieuwe gevallen aan het licht. Het Rode Kruis begint maandag aan een nieuwe campagne. 

Zie ook: Een jaar ebola: vrees voor verslappen aandacht groeit

En: Inwoners Sierra Leone moeten binnenblijven tegen verspreiding ebola 

6. Update iOS-app NU.nl.

Maandagochtend is de update van de NU.nl-iOS-app beschikbaar in de App Store, met onder meer aanpassingen in het design en de navigatie, en enkele nuttige toevoegingen.

Zie ook: NU.nl brengt update uit voor iPhone- en iPad-app

7. Weer en verkeer

Maandag ontstaan in de loop van de ochtend stapelwolken, maar er zijn overdag ook zonnige periodes. Het wordt ongeveer 12 graden. Alleen in het noorden en langs de kust blijft het enkele graden kouder. De wind is zwak tot matig. 

Maandagochtend verwacht de ANWB een normale spits; ongeveer 150 kilometer. Volgens de ANWB staat de eerste file rond 6.00 uur op de A7, bij de afrit Wijdewormer. 

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie

TV-tips

Nog meer voor mannen - 20.30 uur, NPO 1

Maxim Hartman zet zijn strijd voor mannenrechten voort in een nieuw seizoen van Nog meer voor mannen

Bekijk de volledige tv-gids en meer tv-tips

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht