Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 19 maart 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Uitslagen Provinciale Statenverkiezingen

Naar verwachting zijn in de loop van donderdag alle uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen bekend. Volgens de exitpolls wordt het een nek-aan-nekrace tussen CDA en VVD, en behaalt de coalitie van VVD en PvdA samen met de gedoogpartijen D66, CU en SGP geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Zie ook: Exitpoll: VVD en CDA grootste bij Provinciale StatenverkiezingenPolitieke reacties

En: Verkiezingen achter de rug, hoe nu verder?

2. Tuchtcommissie UEFA praat over mogelijke straf Feyenoord

De tuchtcommissie van de UEFA komt donderdag bijeen om onder meer te praten over een mogelijke straf voor Feyenoord naar aanleiding van de gebeurtenissen tijdens het Europa League-duel met AS Roma van vorige maand. Oud-spelers Salomon Kalou en Sekou Cissé sprongen al op de bres voor Feyenoord. Zij verklaarden dat de opblaasbanaan die op het veld in de Kuip werd gegooid niet racistisch was bedoeld. Een uitspraak wordt aan het eind van de middag verwacht.

Zie ook: Aanklacht UEFA tegen Feyenoord wegens racisme en wangedrag

En: Feyenoord uitgeschakeld na rumoerig thuisduel met AS Roma

3. Kamerdebat over SNS Reaal

Donderdagmiddag debatteert de Tweede Kamer over het rapport van de Evaluatiecommissie nationalisatie SNS Reaal en over de verkoop van Reaal. In het onderzoeksrapport concludeert de commissie dat het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB) te laat reageerden op de problemen bij SNS. Het ministerie had eerder in moeten grijpen en DNB had volgens de onderzoekers onvoldoende oog voor de risico’s van de op overnames gerichte strategie van SNS.

Zie ook: 'Ministerie en DNB reageerden te laat bij problemen SNS'

4. Europese top over Griekenland   

Hoewel 'Griekenland' niet officieel op de agenda staat voor de Europese top van donderdag en vrijdag, zal dit onderwerp wel de meeste aandacht krijgen. De Griekse premier Alexis Tsipras heeft een ontmoeting met enkele Europese leiders om het over de economische situatie in zijn land te hebben. Hij wil toezeggingen over nog op de plank liggende leningen.    

Zie ook: Griekenland gijzelt Europese top 

5. Apple gaat naar Dow-Jones index

Vanaf donderdag gaat Apple telecomgigant AT&T vervangen in de Dow-Jones index. Apple, met een waarde van 741 miljard dollar, gaat vanaf dat moment meetellen in de oudste index ter wereld, bestaande uit 30 bedrijven uit verschillende sectoren, zoals onder meer Coca-Cola, McDonald's, Microsoft en Nike. 

6. Ajax speelt in Europa League

Ajax probeert zich donderdagavond voor het eerst sinds 2003 te plaatsen voor de kwartfinales van een Europees toernooi. In de Amsterdam Arena moet de formatie van trainer Frank de Boer tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk de 1-0 nederlaag uit de heenwedstrijd in de achtste finales van de Europa League wegpoetsen. Het duel begint om 21.05 uur en wordt uitgezonden op RTL 7.

Zie ook: Kishna keert tegen Dnjepr terug in selectie Ajax, Boilesen fit

Weer en verkeer

Donderdagochtend trekken de wolkenvelden langzaam zuidwaarts weg en daarna schijnt de zon geregeld, maar vooral in het noorden. Het wordt 8 tot 14 graden bij een matige noordelijke wind. Het blijft op de meeste plaatsen droog.

Voor de ochtenspits worden geen bijzonderheden verwacht. Wel waarschuwt de ANWB dat het op donderdag meestal een van de drukkere ochtendspitsen van de week is.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht