Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 18 maart 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen

Alle Nederlandse stemgerechtigden mogen woensdag naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen. De stemlokalen openen om 7.30 uur, maar die op treinstations gaan vaak al eerder open. Na het sluiten van de stembussen om 21.00 uur wordt begonnen met het tellen van de stemmen. 

De Statenleden (de provinciale volksvertegenwoordigers die het beleid van de provincie bepalen) kiezen vervolgens op 26 mei de leden van de Eerste Kamer.

Zie ookEen op vier kiezers stemt strategisch

En: Hierom draaien de provinciale verkiezingen

Stemhulp

NU.nl heeft in samenwerking met onderzoeksbureaus iVox en Necker een stemhulp ontworpen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Via een aantal stellingen kunt u zien welke politieke partij uw voorkeur heeft: Bepaal hier uw politieke voorkeur

2. Kort geding over huur V&D-panden

Woensdagochtend (het stond eerder gepland voor dinsdag) dient bij de rechtbank in Den Bosch het kort geding dat is aangespannen door Metroprop, pandeigenaar van V&D in Den Bosch, Heerlen en Sittard, tegen de warenhuisketen. De eigenaar van de panden eist dat V&D de volledige huur betaalt.

V&D bereikte in februari met een meerderheid van de pandeigenaren een overeenkomst over een huurverlaging, maar Metroprop maakt geen onderdeel uit van deze groep vastgoedeigenaren.

Zie ook: Weer kort geding tegen V&D

En: Wat u moet weten over de problemen bij V&D

3. Overleg sociaal plan Blokker gaat verder

De vakbonden CNV en FNV gaan woensdag in gesprek met Blokker over het sociaal plan. Begin februari kondigde de winkelketen nog aan 440 van de 7.200 arbeidsplaatsen te schrappen, om in te kunnen spelen op de veranderende omstandigheden in de detailhandel. Na een eerder gesprek met de bonden is dit aantal al terug geschroefd naar 397.

Zie ook: 'Blokker voelt hete adem nieuwskomers in zijn nek"

En: Blokker schroeft aantal ontslagen terug

4. Rechtszaak over alcoholslotprogramma

Twee mensen die een alcoholslotprogramma opgelegd hebben gekregen, maar het slot niet hebben laten inbouwen, eisen voor de rechtbank in Den Haag van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en de Staat dat ze hun rijbewijs terugkrijgen.

Twee weken geleden bepaalde de Hoge Raad dat iemand die een alcoholslot opgelegd heeft gekregen, niet ook strafrechtelijk mag worden vervolgd. Ook de Raad van State gaf een negatief oordeel: het CBR mag (voorlopig) geen alcoholslotprogramma opleggen aan bestuurders die te veel hebben gedronken, omdat de huidige wetgeving te algemeen is.

Zie ook: CBR mag geen alcoholslot meer opleggen

En: Geen vervolging voor alcohol achter het stuur na opleggen alcoholslot

5. Inlijving De Krim één jaar geleden

Op 18 maart 2014 ondertekenden Russische leiders en vertegenwoordigers van de Krim in Moskou het verdrag dat de Krim en havenstad Sebastopol onderdeel maakt van Rusland, nadat twee dagen eerder de bevolking zich daar in een referendum voor uitsprak. Oekraïne en het Westen blijven erbij dat de annexatie niet officieel is.

Zie ook: Een jaar geleden werd de Krim geannexeerd

En verder...

- Dient het repliek in de strafzaak tegen oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers; de officier van justitie reageert op het pleidooi van de advocaat. De OvJ eiste eerder al vier jaar cel tegen de oud-VVD'er wegens ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en het witwassen van bijna een half miljoen euro.

- En is het Nationale Boomfeestdag.

Weer en verkeer

Ook woensdag belooft een zonnige en droge dag te worden. Wel kan langs de kust wat lage bewolking voorkomen. Daar wordt het ongeveer 9 graden en in het oosten kan het 16 graden worden. De noordwestelijke wind is zwak of matig.

Voor de ochtendspits worden geen bijzonderheden verwacht.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht