Vijf dingen die u moet weten op dinsdag 17 maart

Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 17 maart 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Israël naar stembus voor verkiezingen

Israël gaat dinsdag naar de stembus, omdat de coalitieregering van Netanyahu begin december viel door hooglopende ruzies tussen de rechtse regeringsleider en zijn centrumrechtse coalitiepartners. Er zijn in Israël in de dagen vlak voor de stembusgang geen peilingen, maar in de recentste prognoses stond de Zionistische Unie - van de ontslagen minister Tzipi Livni de uit de Arbeidspartij afkomstige Isaac Herzog - op circa 25 zetels, tegen 21 of 22 voor Likoed van Netanyahu.

Zie ook: Achtergrond verkiezingen Israël: Veiligheid boven economie

En: Dossier verkiezingen Israël

2. Hockeytrainer Luigi C. hoort straf

De rechtbank van Alkmaar doet uitspraak in de zaak tegen hockeytrainer en sportjournalist Luigi C. uit Wassenaar, die wordt verdacht van heimelijk filmen van hockeymeisjes in kleedkamers en bezit van een gigantische verzameling kinder- en dierenporno. Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk, geëist. Ook wil de officier van justitie een proeftijd van tien jaar en gedwongen behandeling.

Zie ook: OM eist vier jaar cel tegen hockeytrainer Luigi C.

3. Slotdebat voor verkiezingen Provinciale Staten

Eén dag voor de Provinciale Statenverkiezingen gaan de leiders van de grote politieke partijen nog één keer met elkaar in debat. De kleinere partijen voeren eerst een rondetafelgesprek. Daarna nemen de kopstukken van VVD, PvdA, PVV, CDA, SP en D66 het tegen elkaar op in een één-op-één-debat. Het slotdebat van de NOS wordt uitgezonden vanuit het Provinciehuis in Den Haag, om 20.30 uur op NPO 1.

Zie ookHierom draaien de provinciale verkiezingen

NU.nl heeft in samenwerking met onderzoeksbureaus iVox en Necker een stemhulp ontworpen voor de Provinciale Statenverkiezingen van volgende week woensdag 18 maart. Via een aantal stellingen kunt u zien welke politieke partij uw voorkeur heeft: Bepaal hier uw politieke voorkeur

4. Hoger beroep ontruiming Vluchtgarage

In het gerechtshof van Amsterdam dient het hoger beroep over het vonnis van de kantonrechter over de Vluchtgarage, waarin de rechter bepaalde dat de parkeergarage in Amsterdam-Zuidoost na 1 mei ontruimd mag worden. Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam is daartegen in beroep gegaan, omdat het vindt dat de rechter geen termijn aan de ontruiming mag verbinden.

Zie ook: Ontruiming Amsterdamse Vluchtgarage mag pas na 1 mei

5. Koninklijk paar start staatsbezoek Denemarken

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen dinsdag een driedaags staatsbezoek aan Denemarken, waar ze zijn op uitnodiging van de Deense koningin Margrethe en haar echtgenoot, prins Henrik. De ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven reizen mee.

En verder...

- Is de uitspraak rechtszaak over de diefstal van tienduizenden euro's van de Utrechtse daklozenkrant Straatnieuws, waarvan oud-wethouder en ex-PvdA'er Bert van der Roest verdacht wordt. Eis: werkstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf.

- Start de rechtszaak over brandstichting met ontploffing tot gevolg van een lunchroom in Zwolle.

- En vieren de Ieren Saint Patricks Day, hun nationale feestdag.

Weer en verkeer

Dinsdagochtend kan er lokaal wat mist voorkomen, maar die lost snel op. Daarna is er veel zon en wat hoge bewolking. Met een rustige wind wordt het 10 graden op de Wadden tot 17 in het zuidoosten. 

Het verkeer kan in de vroege dinsdagochtend last hebben van de mist en later van de laagstaande zon, maar verder verloopt de ochtendspits naar verwachting normaal, met ongeveer 150 tot 200 kilometer file op het hoogtepunt. De ANWB verwacht de meeste files rond Rotterdam en Utrecht.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht

Tip de redactie