Wat gaat er vrijdag gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 13 maart 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Lidstaten bijeen over netneutraliteit en afschaffing roamingkosten

Ministers van alle Europese lidstaten komen in Brussel bijeen en hakken mogelijk knopen door over de Europese bescherming van netneutraliteit en de afschaffing van roamingkosten. Minister Kamp (Economische Zaken) zei woensdag "zeer teleurgesteld" te zijn over het compromis dat de lidstaten bereikten over netneutraliteit, waar de gelijkheid van internetverkeer veel minder streng wordt gegarandeerd dan nu in Nederland het geval is. Roamingkosten lijken niet helemaal te worden afgeschaft, maar wel verder te worden verlaagd.

Zie ook: Kamp 'zeer teleurgesteld' over falen netneutraliteit in Europa

2. Start Formule 1-seizoen in Australië

Het Formule 1-seizoen begint dit weekeinde met de Grand Prix van Australië. Vrijdag zijn er twee vrije trainingen in Melbourne, vanaf 2.30 uur en vanaf 6.30 uur. De Nederlandse ogen zijn gericht op Max Verstappen, die uitkomt namens Toro Rosso en Giedo van der Garde, die mogelijk nog via een rechtszaak een stoeltje afdwingt bij Sauber.

Zie ook: Vijf vragen en antwoorden over het Formule 1-seizoen 

En: Verstappen vol vertrouwen aan vooravond Formule 1-debuut 

3. Vitesse en AZ tegen elkaar in eredivisie

In de eredivisie staan Vitesse en AZ tegenover elkaar, de huidige nummer zes en vier van de stand. Beide teams zijn de afgelopen weken op dreef, hoewel Vitesse afgelopen weekeinde met 1-1 gelijkspeelde tegen Heracles Almelo en AZ met 6-2 verloor bij FC Utrecht. Het treffen in De Gelredome begint om 20.00 uur.

Zie ook: Stand en programma eredivisie

En: Vitesse verlengt contract trainer Bosz met een jaar 

4. Kort geding over  e-sigaretten

In de rechtbank van Den Haag dient vrijdag het kort geding dat de e-sigarettenbranche (branchevereniging Elektronische Sigaretten Bond Nederland) tegen de Nederlandse Staat heeft aangespannen.

De branche wil dat de rechter de wetgeving met betrekking tot e-sigaretten herziet. Deze wet ging 1 februari in. De belangenorganisatie vindt dat de wetgeving slecht is voor de concurrentiepositie van Nederlandse verkopers ten opzichte van die in het buitenland en te snel is ingevoerd. De wetgeving zou bovendien te streng zijn.

Zie ook: E-sigarettenbranche daagt overheid voor de rechter

5. Weer en verkeer

Vrijdag drijven er vanuit het noordoosten wolkenvelden het land in, maar de zon schijnt ook. Het zuiden blijft vrij zonnig. Bij een nog iets toenemende oostenwind, 4 tot 5 Bft, wordt het 6 graden in Groningen tot 9 in het midden en zuiden.

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht vrijdagochtend een zeer rustige ochtendspits.

Bekijk het complete weerbericht en de actuele situatie op de weg

Filenieuws | Spoorinformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht