Wat gaat er maandag gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 9 maart 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Politie eist loonsverhoging

De politievakbonden hebben hun leden opgeroepen maandag alleen nog bekeuringen uit te schrijven bij "grove schendingen" van de openbare orde en veiligheid. In alle andere gevallen volstaat het om een waarschuwing te geven. De bonden eisen onder andere een loonsverhoging van 3,3 procent. Opstelten noemde de eisen van de bonden eerder "niet reëel".

Zie ook: Politiebonden starten acties voor hoger loon

En: Opstelten noemt cao-eisen van politiebonden niet reëel

2. ECB begint met opkoopprogramma

De Europese Centrale Bank (ECB) start maandag met het omvangrijke opkoopprogramma van staatsleningen en verpakte bedrijfsleningen. De ECB gaat maandelijks voor 60 miljard euro aan leningen en staatsobligaties van eurolanden bij banken in de eurozone opkopen. De operatie duurt in ieder geval tot en met september 2016 en bedraagt in totaal 1.140 miljard euro. 

Zie ook: Dit moet u weten over het aanzetten van de geldpers

En: Geldkraan openzetten is onverantwoord en slecht'

En: Analisten verrast door grootte van ECB-bazooka

3. Strafeis Ton Hooijmaijers

Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (53) krijgt maandag te horen welke straf het Openbaar Ministerie in hoger beroep tegen hem eist. Hooijmaijers werd in december 2013 door de rechtbank in Haarlem na een eis van vier jaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens ambtelijke corruptie, het witwassen van bijna een half miljoen euro en valsheid in geschrifte. 

Zie ook: OM in beroep in zaak-Hooijmaijers

En: Ton Hooijmaijers krijgt maandag strafeis te horen

4. Presentatie Apple Watch

De Apple Watch werd in september voor het eerst getoond, maar wordt maandag officieel uit de doeken gedaan. In april ligt de Apple Watch in de winkel. De presentatie van Apple begint om 18.00 uur Nederlandse tijd. NU.nl doet live verslag vanaf het evenement.

Zie ook: Eerste indruk: Zorgt de Apple Watch voor een revolutie?

En: 'Apple Watch bevat verborgen accessoirepoort'

En: 'Grote ontwikkelaars werken in extreem geheim lab aan Apple Watch-apps'

5. Griekse minister presenteert plan

De Griekse minister Yanis Varoufakis presenteert maandag een plan met zeven punten om in aanmerking te komen voor een tranche aan noodsteun van 7,2 miljard euro. De plannen worden dan in Brussel besproken door de Eurogroep. Afgelopen vrijdag lekte een deel van die plannen al uit. Naar verwachting keuren de ministers van Financiën de radicale hervormingsplannen van Griekenland af.

Zie ook: Wat u moet weten over het akkoord met Griekenland

En: Overzicht hulpleningen Griekenland 

Weer en verkeer

Na een mooie zondag begint de maandag op veel plekken grijs met nevel of mist. Volgens het KNMI breekt in de middag de zon lokaal door. De middagtemperatuur loopt uiteen van 13 graden in het zuiden tot 8 in het noorden van het land met een zwakke tot matige wind.

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht voor maandagochtend een reguliere spits. De VID raadt aan maandag een zonnebril mee te nemen in de auto.

Bekijk het complete weerbericht en de actuele situatie op de weg

Filenieuws | Spoorinformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht