Willem Holleeder wordt vervolgd voor zijn vermeende rol bij verschillende criminele afrekeningen. Zijn naam is synoniem geworden voor de grootste, gevaarlijkste en met afstand bekendste crimineel van Nederland.

Holleeder wordt vooral bekend van de 'Heineken-ontvoering'.

In 1983 vestigen Willem Holleeder (29 mei 1958) en zijn jeugdvriend Cor van Hout definitief hun naam als grote, gevaarlijke criminelen.

Op 9 november van dat jaar ontvoeren zij samen met Amsterdammers Frans Meijer en Jan Boellaard de vroegere werkgever van Holleeders vader, biermagnaat Alfred Heineken, en diens chauffeur Ab Doderer. De ontvoering houdt Nederland twintig dagen in de greep. De ontvoerders eisen 35 miljoen gulden losgeld.

Na de ontknoping vertrekken Holleeder en Van Hout naar Frankrijk. Na langdurig juridisch touwtrekken in 1987 worden ze veroordeeld tot elf jaar cel. Na vijf jaar komen ze vrij.

Holleeder wordt veroordeeld voor afpersing van Willem Endstra en anderen.

Na zijn vrijlating raakt Holleeder bevriend met de Amsterdamse vastgoedmagnaat en onderwereldbankier Willem Endstra. 

Naar eigen zeggen probeert Holleeder in de jaren negentig een bestaan buiten het criminele milieu op te bouwen. Van Hout, getrouwd met Holleeders zus Sonja, stort zich onder meer op de drugshandel. De twee raken gebrouilleerd. Van Hout wordt op 24 januari 2003 geliquideerd in Amstelveen.

Volgens Endstra zit Holleeder achter veel liquidaties. De vastgoedmagnaat zelf wordt op 17 mei 2004 voor zijn Amsterdamse kantoor doodgeschoten. Er zijn verdachten, maar nog geen veroordelingen.

In januari 2006 wordt Holleeder gearresteerd. Eind 2007 veroordeelt de rechtbank hem tot negen jaar cel, wegens afpersing van Endstra en enkele anderen. Inmiddels blijkt Holleeder een ernstige hartkwaal te hebben. In januari 2012 komt hij vrij.

In de periode na zijn vrijlating wordt Holleeder een bekende Nederlander.

Hij schrijft een tijd een wekelijkse column in Nieuwe Revu en treedt op in het programma College Tour. Tallozen laten zich met de Holleeder op de foto zetten.

In mei 2013 arresteert de politie Holleeder opnieuw, in het grote Andes-onderzoek naar afpersing en witwassen. Hij komt na enkele weken voorarrest vrij maar blijft verdachte.

Eind 2014 wordt Holleeder gepakt voor betrokkenheid bij liquidaties.

Op 13 december 2014 wordt Holleeder wederom opgepakt, ditmaal voor het geven van de opdracht tot liquidatie van Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

In juni 2015 is de aanklacht uitgebreid met verdenking van betrokkenheid bij de aanslag en moord op John Mieremet, de moord op Cor van Hout en de moord op vastgoedmagnaat Willem Endstra.

In deze zaak getuigen onder meer de zussen en ex-vrouw van Holleeder. De vrouwen hebben belastende verklaringen afgelegd over de betrokkenheid van Holleeder bij een aantal liquidaties in het criminele milieu.

Holleeder is ook veroordeeld voor bedreiging van Peter R. de Vries.

Tijdens zijn proeftijd, in april 2013, bedreigt Holleeder misdaadjournalist Peter R. de Vries. Holleeder wilde verhaal halen bij De Vries over de Amerikaanse verfilming van de Heineken-ontvoering, waarover de journalist een boek schreef. Holleeder wilde op geen enkele manier in die film voorkomen.

Daarvoor wordt hij begin maart 2015 veroordeeld tot 46 dagen cel voor de bedreiging, maar het OM gaat in hoger beroep.

Een jaar later valt de straf van het gerechtshof hoger uit: Holleeder krijgt vier maanden cel, conform de eis van het OM. Ook eiste het OM een jaar extra gevangenisstraf wegens het schenden van zijn proeftijd. Het hof maakt daar twee jaar van. Holleeder moet nu de resterende drie jaar uitzitten van de straf die hij in 2007 kreeg.