Wat gaat er vrijdag gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 6 maart 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Criminele duo hoort eis OM

Het criminele duo Antonio van der P. (26) en Enise B. (20) vrijdag welke straf het Openbaar Ministerie (OM) tegen ze eist. De twee lieten begin vorig jaar een spoor van geweld achter in Echten, Meppel, Lage Mierde en Enschede. B. en Van der P. worden verdacht van afpersing, bedreiging, diefstal met geweld, poging tot moord en poging tot doodslag. Ook hun advocaat Peter Plasman houdt vrijdag zijn pleidooi.

Zie ook: 'Geen psychische problemen bij vrouwelijke verdachte crimineel duo'

En: Wat u moet weten over de zaak van het criminele duo

2. Ruimtesonde NASA bezoekt dwergplaneet Ceres

De NASA-ruimtesonde Dawn plaatst zich vrijdag in een baan rond de dwergplaneet Ceres, waardoor  wetenschappers meer informatie kunnen verzamelen over de samenstelling en ontstaansgeschiedenis van de planeet. Het ruimtevaartuig moet vrijdag vanaf 13.20 uur rond Ceres gaan cirkelen. Of de sonde zich in een correcte baan rond de dwergplaneet heeft geplaatst, wordt waarschijnlijk pas in de namiddag duidelijk.

Zie ook: NASA-ruimtesonde nadert dwergplaneet met mysterieuze stippen

3. Ultimatum docenten UvA verloopt

Als het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) niet vóór vrijdag 16.00 uur reageert op de eisen van een groep docenten, volgen er meer acties, zoals bezetten van nog meer panden. De docenten, die zich Rethink UvA noemen, hebben zich achter de studenten geschaard die momenteel het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de UvA, bezetten. Ze eisen onder meer dat het bestuur de universiteit democratischer maakt, de vertrouwensrelatie herstelt en een onafhankelijk onderzoek laat uitvoeren naar de financiële situatie. 

Zie ook: Docenten van universiteit Amsterdam dreigen met meer bezettingen

En: Dit willen de bezetters van het Maagdenhuis bereiken

4. Boekenbal opent Boekenweek

Vrijdagavond wordt op Het Waanzinnig Boekenbal in de Amsterdamse stadsschouwburg het officiële startsein gegeven voor de tachtigste Boekenweek. Thema is dit jaar Waanzin en Dimitri Verhulst schreef het Boekenweekgeschenk, met als titel De zomer hou je ook niet tegen.

Zie ook: Boekenweekauteur Dimitri Verhulst wil zijn oeuvre trouw zijn

5. Eredivisie

In de eredivisie stuit het kwakkelende FC Twente vrijdagavond op Willem II, dat als promovendus bezig is aan een sterk seizoen. De aftrap in Tilburg is om 20.00 uur. FC Twente haalde uit de laatste vijf duels slechts één punt en kreeg afgelopen woensdag als straf bovendien drie punten in mindering vanwege het financiële beleid. Daardoor zakten de Enschedeërs van de achtste naar de negende plaats.

Zie ook: Schreuder hoopt dat straf KNVB spelers Twente motiveert

En: Bekijk de stand in de eredivisie

6. Weer en verkeer

Vrijdagochtend heeft het hele land nog te maken met bewolking, maar de neerslagkans is klein. In de loop van de dag breekt in het westen de zon wat vaker door en het wordt 10 graden. De westelijke wind is matig en draait in de loop van de dag naar het zuidwesten. 

De ANWB verwacht een rustige ochtendspits met hooguit 50 kilometer.

Bekijk het complete weerbericht en de actuele situatie op de weg

Filenieuws | Spoorinformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht