Wat gaat er donderdag gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 5 maart 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Uitspraak Andes-proces

Om 13.00 uur doet de rechtbank in Haarlem uitspraak in het omvangrijke Andes-proces, waarin het Openbaar Ministerie (OM) tegen hoofdverdachten Danny K. en Dick Vrij celstraffen heeft geëist van respectievelijk 6,5 jaar en 4,5 jaar. Zij zouden een misdaadnetwerk hebben aangevoerd dat zich toelegde op onder meer witwassen en het plegen van geweld. Er staan nog enkele verdachten terecht.

Eén daarvan is Willem Holleeder; tegen hem is 1,5 jaar cel geëist wegens afpersen en bedreiging. Ook wil het OM dat hij nog 1.095 dagen van een vorige veroordeling uitzit.

Zie ook: Tot 6,5 jaar cel geëist in Andes-proces

En: Advocaat wil vrijspraak Holleeder in Andes-proces

2. Kamer debatteert over belastingontwijking multinationals

Donderdag vanaf 10.15 uur debatteert de Tweede Kamer over belastingontwijking door multinationals in Nederland. De Kamer heeft inzicht gekregen in de zogeheten Starbucks-ruling, daarin staat welke afspraken zijn gemaakt tussen de Belastingdienst en de Amerikaanse koffieketen. De Algemene Rekenkamer concludeerde vorig jaar dat de Kamer geen goed overkoepelend beeld heeft van de resultaten van het Nederlandse beleid.

Zie ook: 'Kamer heeft geen goed beeld van belastingontwijking'

En: 'Controleer belastingafspraken met grootste multinationals' 

3. Prognose CPB 2016

Het Centraal Planburea presenteert donderdagochtend het Centraal Economisch Plan 2015, waarin het ook een  eerste prognose doet voor 2016. Dan wordt duidelijk in welke mate het CPB economische groei verwacht voor dat jaar.

4. Voortzetting dubbele moordzaak Venray

In Maastricht gaat om 9.30 uur de rechtszaak tegen Lau G. en Geert G. verder, die verdacht worden van de moord op twee Marokkaanse mannen in 2006 in Venray. Vorige week bleek tijdens de eerste twee zittingsdagen onder meer dat de gevonden sporen geen DNA-match vertonen met Lau G..

Zie ook: Geen DNA-match kogelhulzen en Lau G.

En: Meineed in dubbele moordzaak Venray

5. Weer en verkeer

Mede door de gunstige weersomstandigheden wordt voor donderdag een normale ochtendspits verwacht. Het is volgens het KNMI bijna overal droog en de zon schijnt geregeld. De middagtemperatuur is ongeveer 8 tot 9 graden en de noordwestelijke wind is zwak tot matig.

Bekijk het complete weerbericht en de actuele situatie op de weg

Filenieuws | Spoorinformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht