Wat gaat er woensdag gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 4 maart 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Landelijke actiedag studenten

Studenten van verschillende universiteiten doen woensdag op eigen wijze mee aan de 'nationale actiedag', die is uitgeroepen door de bezetters van het Maagdenhuis in Amsterdam. Naar verwachting gaan in de meeste steden geen studenten de straat op, maar worden vooral debatten gevoerd tussen studenten, docenten en bestuurders over het beleid op hogescholen en universiteiten. In Groningen spreekt staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) met studenten.

Zie ook: Studenten vullen 'nationale actiedag' in met debatten

En: Studentenprotesten: De geschiedenis herhaalt zich, keer op keer

2. Rechtszaak Boston marathon begint in VS

Woensdag begint in de Verenigde Staten (VS) de rechtszaak tegen Dzjochar Tsarnajev, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslag op de marathon van Boston op 15 april 2013. Drie mensen kwamen om en zeker 260 mensen raakten gewond. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) plaatste Dzjochar samen met zijn (overleden) oudere broer Tamerlan twee zelfgemaakte bommen bij de aankomst van de marathon. Hij riskeert de doodstraf.

Zie ook: Dit moet u weten over de zaak rond de aanslag in Boston

3. Uitspraak Raad van State over alcoholslot

Nadat dinsdag de Hoge Raad oordeelde dat iemand die een alcoholslot opgelegd heeft gekregen niet ook nog strafrechtelijk mag worden vervolgd, doet woensdag ook de Raad van State uitspraak over het alcoholslotprogramma. In die zaak gaat het erom of de regels die het CBR toepast, niet te star zijn en wel de nodige ruimte voor individuele gevallen bieden.

Zie ook: Geen vervolging voor alcohol achter het stuur na opleggen alcoholslot

4. Moeder doodgevonden jongetje Heerlen voorgeleid

De 40-jarige moeder die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van haar 7-jarige zoontje in Heerlen, moet verschijnen voor de rechter-commissaris. De vrouw werd zondag aangehouden, nadat de politie voorkwam dat ze van een viaduct zou springen en vervolgens een kijkje ging nemen in haar woning. Daar werd de jongen dood aangetroffen. 

Zie ook: Moeder aangehouden na vondst dood jongetje (7) in Heerlen

5. Zeven wedstrijden in Engelse Premier League

In de Premier League worden woensdagavond liefst zeven wedstrijden gespeeld. Louis van Gaal speelt met Manchester United vanaf 20.45 uur tegen Newcastle United, waar Tim Krul, Vurnon Anita en Daryl Janmaat mogen hopen op speeltijd. Siem de Jong is nog geblesseerd. Koploper Chelsea gaat op bezoek bij West Ham United.

6. Weer en verkeer

Voor woensdag wordt zoals gebruikelijk voor die dag een lichte ochtendspits verwacht. Het weer is in de ochtend ook rustig, met volgens Weerplaza vrij geregeld zon. In de middag trekken echter weer buien over het land, waarvan sommige mogelijk met onweer en hagel. Het wordt ongeveer 7 tot 8 graden. 

De westenwind is boven land matig, maar aan de kust krachtig tot hard. In de noordelijke kustgebieden kunnen zelfs zware windstoten tot 80 kilometer per uur voorkomen.

En: Bekijk het complete weerbericht en de actuele situatie op de weg

Filenieuws | Spoorinformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht