Wat gaat er maandag gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 2 maart 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Rapport mensenrechten Oekraïne

De Verenigde Naties komen maandag met een nieuw rapport over de mensenrechtensituatie in Oekraïne. Volgens woordvoerder Rupert Colville zijn er zeker 5.700 mensen om het leven gekomen en meer dan 14.000 gewond geraakt in het zuidoosten van Oekraïne sinds april 2014.

Zie ook: Heeft het Oekraïne-akkoord kans van slagen? 

En: Voor- en nadelen van wapenleveranties

2. Crimineel duo voor de rechter

Op maandag start de rechtbank met de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen het criminele duo, bestaande uit verdachten Antonio Marcus van der P. en Enise B. De zitting vindt plaats bij de rechtbank Noord-Nederland in Assen.

Zie ook: Rechtszaak tegen crimineel duo in maart van start

En: Wat u moet weten over de zaak van het criminele duo 

3. Van Praag licht campagne toe

Michael van Praag licht maandag zijn campagne en de financiering voor het FIFA-voorzitterschap toe aan de vertegenwoordigers van het amateur- en betaald voetbal. De leden van de KNVB moeten de financiering goedkeuren. Maandagavond vertrekt Van Praag naar Paraguay waar hij een congres van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond bijwoont.

Zie ook: Vijf vragen en antwoorden over de kandidatuur van Van Praag

En: FIFA keurt kandidatuur Van Praag en concurrenten goed

4. Mobile World Congress in Barcelona

Het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona gaat maandag van start. Tijdens deze jaarlijkse beurs worden tal van nieuwe smartphones, tablets en wearables gepresenteerd. Samsung kondigde zondag al de Galaxy S6 aan en HTC deed de One M9 uit de doeken.

Maandag vinden er nog meer persconferenties plaats en tonen alle fabrikanten hun nieuwe toestellen op de beursvloer. NU.nl doet verslag van de beurs en al het nieuws en de eerste indrukken van nieuwe toestellen zijn te vinden in het dossier.

Zie ook: Eerste indruk: Wat is er veranderd aan de HTC One M9?

En: Bekijk alle aankondiging op Mobile World Congress

5. Edison Popprijs wordt uitgereikt

Tijdens een besloten evenement worden maandagavond de winnaars van Edison Pop 2015 bekendgemaakt in The Harbour Club Amsterdam.

Zie ook: The Common Linnets en Dotan onder genomineerden Edison Pop 2015 

Weer en verkeer

Maandag wisselen zon en stapelwolken elkaar af, meldt het KNMI. In de ochtend verwacht het weerinstituut een enkele bui en in de middag worden de buien actiever, met mogelijk onweer en hagel. De maandagavond belooft vrijwel droog te blijven. De middagtemperatuur komt uit op 5 graden in het noorden en 9 graden in het zuiden met een matige tot vrij krachtige westenwind. 

Op de weg verwacht de Verkeersinformatiedienst (VID) dat het weer wat drukker zal zijn, omdat de vakantie voorbij is. De VID gaat uit van een reguliere spits (tot 225 kilometer). Voor zondagavond en in de nacht van zondag op maandag waarschuwt de VID automobilisten rekening te houden met zware windstoten.

Zie ook: Code geel aan de kust en op Waddeneilanden om windstoten

En: Bekijk het complete weerbericht en de actuele situatie op de weg

Filenieuws | Spoorinformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht