Wat gaat er zaterdag gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 28 februari 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Situatie Oost-Oekraïne blijft gespannen

Vrijdag trokken de separatisten zwaar geschut terug van de frontlinie. De regering in Kiev zei een dag eerder al artillerie terug te trekken. Toch kwamen vrijdag weer Oekraïense militairen om, na twee dagen zonder doden. Of de situatie in Oost-Oekraïne nu stabiliseert, hangt volgens president Petro Porosjenko af van de houding van de rebellen. 

Zie ook: Oekraïense militairen gedood ondanks terugtrekking zwaar geschut

2. Mugabe viert zijn 91e verjaardag

Robert Mugabe, de omstreden president van Zimbabwe, viert zijn 91e verjaardag. Hij heeft zo'n twintigduizend gasten uitgenodigd om op een golfbaan bij de Victoriawatervallen feest te vieren. Voor de gelegenheid zullen twee olifanten worden geslacht, wat al tot protest van milieuorganisaties heeft geleid. 

Zie ook: Mugabe viert verjaardag met slachten olifanten

3. Schaatsen: WK sprint in Kazachstan

Astana is dit weekeinde het decor van het WK sprint. De Nederlandse mannen die deelnemen zijn Hein Otterspeer, Michel Mulder en Pim Schipper. Bij de vrouwen starten Thijsje Oenema, Laurine van Riessen en Margot Boer. Zowel de mannen als de vrouwen rijden een 500 en 1000 meter. Het programma begint om 12.30 uur. 

Zie ook: Schema WK sprint

En: Michel Mulder jaagt op zeldzame trilogie bij WK sprint

4. West-Europees wielerseizoen van start

Met de Omloop Het Nieuwsblad begint zaterdag het West-Europese wielerseizoen. Niki Terpstra behoort na zijn eindzege in de Ronde van Qatar tot de favorieten in de semiklassieker. De aankomst in Gent is omstreeks 16.30 uur.

Zie ook: Liefst negentien Nederlanders van start in Omloop Het Nieuwsblad

En: Wielerkalender 2015

5. Eerste passagierstrein rijdt door Delfste spoortunnel

Na jaren van bouwwerkzaamheden gaan op zaterdag de eerste passagierstreinen door de nieuwe Delftse spoortunnel rijden. De ruim twee kilometer lange tunnel vervangt het tweebaanse treinviaduct dat dwars door de stad loopt. De bouw begon in 2009.

6. Weer en verkeer

Zaterdag schijnt in de ochtend de zon, volgens het KNMI. 's Middags neemt de bewolking toe en trekken regenwolken vanuit het westen Nederland binnen. Het wordt ongeveer 8 graden.

Bekijk het complete weerbericht en de actuele situatie op de weg

Filenieuws | Spoorinformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht