Wat gaat er woensdag gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 25 februari 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Protestmars in Amsterdam tegen beleid UvA

In Amsterdam wordt woensdagmiddag een protestmars georganiseerd door vijf studentorganisaties om te demonstreren tegen het beleid van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De protestmars vertrekt om 17.00 uur bij Het Bungehuis, dat dinsdag na een lange bezetting van studenten is ontruimd door de politie.

Zie ook: 46 aanhoudingen bij ontruiming Bungehuis Amsterdam

En: UvA-bestuur wil nieuwe gesprekken met studenten na ontruiming Bungehuis 

2. Rutte onthult miljoenste DAF-truck

Bij de Nederlandse vrachtwagenfabrikant DAF rolt woensdag de miljoenste vrachtwagen van de band. Minister-president Mark Rutte onthult de truck in Eindhoven. DAF werd in 1928 opgericht in de Brabantse stad. Sinds 1996 is DAF in handen van het Amerikaanse Paccar.

Zie ook: DAF produceert 1 miljoenste truck 

3. Nieuwe editie magazine Charlie Hebdo verschijnt

Na de aanslag op de redactie van het satirische magazine Charlie Hebdo in Parijs verscheen nog één editie van het blad, waarna de overgebleven redactieleden even rust namen. Woensdag ligt een nieuwe editie in de winkel. Op de voorpagina prijkt een cartoon met de tekst 'Daar gaan we weer' (C'est Reparti), waarbij een hondje met een een Charlie Hebdo in zijn mond wordt achternagezeten door een grote groep mensen. De oplage bedraagt 2,5 miljoen exemplaren.

Zie ook: Redactie Charlie Hebdo 'heeft genoeg van Mohammed' 

En: Volgende Charlie Hebdo verschijnt op 25 februari 

4. Perspresentatie Pinkpop 2015

In poptempel Paradiso wordt woensdag bekendgemaakt welke artiesten op gaan treden tijdens de komende editie van Pinkpop. Een aantal headliners is al bekend. Zo zijn de Britse band Muse, de Amerikaanse formatie Foo Fighters en Pharrel Willimans al vastgelegd. Enkele uren voor de presentatie werd bekend dat Anouk ook dit jaar op het festival in Landgraaf staat.

Zie ook: Anouk voor zesde keer op Pinkpop

En: Pinkpop strikt Britse band Muse 

5. Heenwedstrijden Champions League

In de Champions League staan woensdagavond de laatste heenduels in de achtste finales op het programma. Atletico Madrid, de verliezend finalist van 2014, gaat op bezoek bij Bayer Leverkusen. Arsenal neemt het in Londen op tegen AS Monaco. 

Zie ook: AS Monaco mist mogelijk zeven spelers tegen Arsenal

6. Fabrikant Gemalto houdt persconferentie over gehackte NSA-simkaarten

Uit documenten van klokkenluider Edward Snowden bleek dat de veiligheidsdiensten NSA en GCHQ simkaarten van de Nederlandse fabrikant Gemalto hadden gehackt. Daarbij zouden zeven miljard encryptiesleutels gestolen zijn waardoor het beveiligde telefoonverkeer kon worden afgetapt. Het bedrijf liet maandag weten dat de simkaarten ondanks de hack veilig zijn. Woensdag wordt bekendgemaakt hoe dat kan en wat er precies gebeurd is bij de producent van zo’n twee miljard simkaarten per jaar.

Zie ook: Nederlandse simkaartfabrikant Gemalto vermoedt hack door NSA

En: 'Gemalto-simkaarten veilig ondanks NSA-hack' 

Weer en verkeer

In de nacht van dinsdag op woensdag is het wisselend bewolkt, met hier en daar een winterse bui en temperaturen van vier graden tot rond het vriespunt, zo voorspelt het KNMI. Er staat een matige tot aan zee af en toe vrij krachtige zuidwestenwind.

Woensdag is een bewolkte dag met zo nu en dan een bui. In het westen klaart het in de middag op. De middagtemperatuur ligt naar verwachting rond de 6 graden. In de ochtend komt er nog een matige wind uit het zuiden, die aan zee krachtig kan zijn. De wind draait in de middag naar west tot noordwest.

Bekijk het complete weerbericht en de actuele situatie op de weg

Filenieuws | Spoorinformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht