Wat gaat er vanavond gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van vrijdagavond 20 februari 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Chinees Nieuwjaar gevierd in Amsterdam

Donderdag 19 februari begon het Chinese jaar van de geit. De meeste festiviteiten in Nederland vinden op zaterdag plaats, zoals de landelijke viering in Chinatown in Den Haag. In Amsterdam wordt de viering vrijdagavond al afgetrapt met honderdduizendklappers op de Dam die om 19.20 uur worden afgestoken om boze geesten te verjagen. Op het dak van het NH Krasnapolsky is ook een vuurwerkshow en er wordt een traditionele draken- en leeuwendans opgevoerd.

2. Mogelijk duidelijkheid rond executie Lester Bower

De 67-jarige Amerikaan Lester Bower zit al dertig jaar in de dodencel in Texas en zou op 10 februari geëxecuteerd worden. Die executie werd uitgesteld in afwachting van de uitspraak in een zaak die Bower heeft aanegspannen. De man wil dat het Supreme Court kijkt op hij onwettig behandeld is omdat hij al zo lang in de dodencel zit. Bower vermoordde in de jaren 80 vier mannen omdat hij een vliegtuigje wilde stelen.

De negen rechters van het Supreme Court komt vrijdag voor het eerst weer bij elkaar. Het is nog niet bekend of direct een oordeel gegeven zal worden.

Zie ook: Gerechtshof VS stelt executie Lester Bower uit

3. Ontruiming Bungehuis

Het is nog altijd niet duidelijk wanneer de studenten die het Bungehuis bezetten uit het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) worden verwijderd. De studenten eisen meer democratie op de universiteit; de rechter vindt de bezetting geen goed middel, maar de studenten weigeren te vertrekken. Vrijdagmiddag zal de ontruiming waarschijnlijk beginnen, maar de politie wil niks zeggen over het tijdstip.

Zie ook: Bungehuis Amsterdam nog steeds niet ontruimd

Achtergrond: Wat willen de bezetters van het Bungehuis?

4. Weer en verkeer

Hoewel het in de loop van de dag droger is geworden, neemt de regen in de namiddag en avond vanuit het zuidwesten weer toe. Volgens Weeronline kan het "goed door plenzen". Vanavond trekt de neerslag naar het noordoosten.

Ondanks het vroege begin van de avondspits met files naar Duitsland en het zuiden vanwege de voorjaarsvakantie voor het midden en noorden blijft het de rest van de spits rustig. VID en ANWB verwachten geen bijzonderheden en houden het op een rustige avondspits.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en op het spoor