Vijf dingen die u moet weten op zondag 15 februari

Wat gaat er zondag gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 15 februari 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Formeel eerste dag staakt-het-vuren Oekraïne

In Oost-Oekraïne gaat zondag formeel het staakt-het-vuren van kracht, dat donderdag werd afgesproken door Rusland, Frankrijk, Duitsland en Oekraïne. De gevechten gingen ook zaterdag hevig door, maar de rebellen kondigden wel zoals afgesproken de terugtrekking van de zware wapens aan. De Oekraïense president Porosjenko vreesde zaterdagochtend nog dat het akkoord in gevaar kwam.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt zondag in een spoedzitting bijeen en zal dan vermoedelijk stemmen over de ontwerpresolutie die Rusland heeft ingediend, met dezelfde insteek als het akkoord. 

Zie ook: Rebellen Oekraïne steunen vredesakkoord Minsk

En: 'Heeft het Oekraïne-akkoord kans van slagen?

2. Oud-president Egypte Mursi voor de rechter

De afgezette president Mohamed Mursi staat volgens persbureau AFP in Egypte voor de rechter, waar hij is aangeklaagd voor spionage. Aanklagers hebben de doodstraf tegen hem geëist.

Mursi en enkele van zijn medewerkers zouden staatsgeheimen hebben gelekt aan buitenlandse inlichtingendiensten, waaronder die van Iran. In totaal zijn 34 mensen aangeklaagd.

Zie ook: Egyptische aanklagers eisen doodstraf tegen ex-president Mursi

3. WK afstanden in Heerenveen

Op de slotdag van de WK afstanden in Heerenveen probeert Michel Mulder de eerste Nederlandse man te worden met een wereldtitel op de 500 meter. De vrouwen sluiten het individuele toernooi af met de 1500 meter. Het toernooi eindigt met de massa start bij zowel de vrouwen als de mannen. Het programma begint om 13.15 uur.

Zie ook: Overzicht: Uitslagen en programma WK afstanden

4. Twee derby's in de eredivisie

De eredivisiezondag heeft maar liefst twee derby's op het programma. Om 12.30 uur eerst de Friese derby SC Cambuur tegen sc Heerenveen. En om 14.30 uur strijden PEC Zwolle-Go Ahead Eagles in de IJsselderby; voor die risicowedstrijd is zelfs een noodverordening afgekondigd.

Verder ontvangt FC Utrecht thuis FC Dordrecht (14.30 uur) en staan Ajax en FC Twente (om 16.45 uur) tegenover elkaar in de Amsterdam Arena. Daarbij kan de nummer twee weer beschikken over Joël Veltman en Thulani Serero.

Zie ook: Tete vervangt Van Rhijn in basis Ajax tegen FC Twente

En: Uitslagen en stand eredivisie 

5. Overwegend zonnig weer

Voor zondag worden flinke perioden met zon voorspeld. Alleen in het uiterste noorden en zuiden zijn mogelijk meer wolken, met in het zuiden mogelijk nog een bui. Weerplaza voorspelt temperaturen van 5 graden op de Wadden tot 9 in Limburg. Er staat volgens het KNMI een zwakke tot matige oost- tot noordoostenwind, in het Waddengebied (vrij) krachtig.

Zie ook: Actueel weerbericht

Filenieuws | Spoorinformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht

 

NUwerk

Tip de redactie