Wat gaat er donderdag gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 12 februari 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Debat over gaswinning Groningen

Donderdag vanaf 11.00 uur debatteert de Tweede Kamer over het besluit van het kabinet om de gaskraan verder dicht te draaien. Tot aan juli van dit jaar mag er maximaal 16,5 miljard kuub gas uit de Groningse gasvelden worden gewonnen. Groningse burgers, bestuurders, organisaties en milieuclubs, waaronder Milieudefensie, voeren donderdagochtend, voorafgaand aan het debat, actie tegen het besluit voor de ingang van de Tweede Kamer in Den Haag.

Zie ook: Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen 

En: Zal bestuurder Kamp zwichten voor politieke druk?

2. Voortzetting onderhandelingen crisis Oost-Oekraïne

Woensdagavond zijn Hollande, Merkel, Poetin en de Oekraïense president Porosjenko bij elkaar gekomen in Minsk om te praten over de situatie in Oekraïne. Ze hebben de hele nacht onderhandeld en volgens verschillende media zou er een akkoord bereikt zijn, maar de Oekraïense president zou het overleg weer hebben verlaten vanwege de "onacceptabele opstelling" van de Russen, Ook de pro-Russische seperatisten moeten nog instemmen. Op de dag van het vredesoverleg was het overigens nog onrustig in Oekraïne.

Zie ook: Onduidelijkheid over akkoord Oekraïne

En: De voor- en nadelen van wapenleveranties aan Oekraïne

3. Ombudsman overhandigt rapport Toeslagen

Donderdagmiddag overhandigt waarnemend ombudsman Frank van Dooren het rapport Toeslagen aan staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën). In juni 2014 kondigde de ombudsman al aan onderzoek te doen naar de uitbetaling van toeslagen door de Belastingdienst, omdat er veel klachten over binnenkwamen. De ombudsman zegt zich "grote zorgen" te maken over de toename van het aantal meldingen.

Zie ook: Ombudsman onderzoekt uitbetaling Belastingdienst 

4. Publicatie inflatie januari 2015

Het CBS maakt donderdag bekend hoe de prijzen van producten en diensten zich in januari hebben ontwikkeld. In december kwam de inflatie nog uit op 0,7 procent, de laagste stand sinds oktober 2009. De goedkope brandstofprijzen als gevolg van de dalende olieprijs waren in december nog van grote invloed op de inflatie. Over heel 2014 kwam de inflatie gemiddeld uit op 1 procent.

Zie ook: Inflatie daalt in december naar laagste stand in vijf jaar

En: 'We hebben nu te maken met goede deflatie'

5. Journalisten al-Jazeera opnieuw voor rechter

Drie journalisten van de Arabische nieuwszender al-Jazeera verschijnen donderdag opnieuw voor de rechter in Egypte. De journalisten zitten ruim een jaar in de cel. In 2014 werden ze veroordeeld tot zeven en drie jaar cel voor het verspreiden van valse informatie en voor het bieden van een platform aan de Moslimbroederschap. Het Egyptische Hof van Cassatie vernietigde deze veroordeling, waardoor het proces over moet.

Zie ook: Veroordeelde journalisten al-Jazeera Egypte krijgen nieuw proces

6. WK afstanden van start

In Heerenveen beginnen donderdag de WK afstanden. Vanaf 18.00 uur verdedigt Ireen Wüst haar titel op de 3000 meter voor vrouwen. Later op de avond is de 10.000 meter voor mannen. Sven Kramer heeft afgezegd voor dit onderdeel. Jorrit Bergsma is titelhouder op dit onderdeel.

Zie ook: Wüst gaat voor drie titels bij WK afstanden

En: Hoe ziet het programma van de WK afstanden eruit?

Actueel weerbericht l Filenieuws | Spoorinformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht