Een overzicht van schietpartijen, liquidaties en liquidatiepogingen sinds januari 2014 in en rond Amsterdam.

17 februari: Aan de Oostelijke Handelskade, bij de IJhaven, schieten een of meerdere daders een 37-jarige Amsterdammer neer. Hij is bekend bij de politie, maar is geen zware crimineel. De vluchtauto werd later brandend in Duivendrecht teruggevonden. 

2015

28 november: Twee mannen worden ’s middags neergeschoten aan de Cornelis Outshoornstraat in Amsterdam Nieuw-West. Een persoon overleeft de schietpartij niet. Hoewel het mogelijk gaat om crimineel Cartney K., spreekt de politie niet van een liquidatie.

10 november: In hetzelfde pand waar de 37-jarige Turkse oud-advocaat werd doodgeschoten, wordt nu de 49-jarige Z. E. uit Leiden neergeschoten. Hij heeft de schietpartij overleefd. E. zou uiterlijke gelijkenissen tonen met de advocaat. 

5 november: Een 44-jarige man wordt in zijn auto beschoten door meerdere personen met automatische voorwapens aan het Fregat in Diemen-Noord. Het zou gaan om de Amsterdamse crimineel Peter R. Bij zijn vlucht belandde hij met zijn auto in een sloot. 

15 oktober: Een 37-jarige Turkse oud-advocaat wordt doodgeschoten in een kantoor aan de Derkinderenstraat. Hij is geen bekende van de politie. Het vermoeden bestaat daarom dat hij niet het doelwit van de schutter was en dat het gaat om persoonsverwisseling. 

9 juni: Rond 12.20 uur vindt er in Zaandam een schietpartij plaats in de J. Kruijverstraat. Lucas Boom, beroepscrimineel en een van de laatste vertrouwelingen van Willem Holleeder, kwam daarbij om het leven. Het incident vond plaats in de buurt van meerdere basisscholen. De politie gaat ervanuit dat kinderen de schietpartij hebben gezien. 

4 juni: De 27-jarige weduwe van de eind april in Amsterdam geliquideerde crimineel Baris Önder wordt rond 1.00 uur onder vuur genomen. Ze heeft de schietpartij overleefd, nadat ze werd geopereerd in een ziekenhuis. Getuigen zouden een scooter hebben zien wegrijden vlak na de schietpartij.

13 mei: Bij een schietpartij in Amsterdam-West is in de nacht van dinsdag op woensdag een man doodgeschoten. De schietpartij deed zich rond 0.15 uur voor op de kruising van de De Clerqstraat en de Bilderdijkstraat. De auto waar de man in zat werd onder vuur genomen. Het slachtoffer is een 25-jarige man uit Zaandam en een bekende van de politie.

1 mei: Anouar B. (34) en Adil A. (26) worden veroordeeld tot een levenslange celstraf voor de dubbele moord in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012. De twee mannen schoten Yousseff Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) dood. Volgens de rechter is er voor mensen die zo bewust kiezen voor een crimineel leven als de twee schutters geen plaats meer in de samenleving. 

26 april: De 26-jarige Baris Önder (26) wordt in Osdorp doodgeschoten toen hij in zijn auto zat. De Amsterdammer van Turkse komaf was net als zijn vader Atilla zeer bekend in het criminele milieu.

2 maart: Crimineel Marchano P. wordt op de vroege morgen van 2 maart doodgeschoten in een bar-dancing in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. De Nederlandse politie wil meedoen met het onderzoek, omdat ze vermoedt dat P. betrokken was bij de moord op crimineel Najeb Bouhbouh in Antwerpen. Deze moord was het begin van de liquidatiegolf in de Amsterdamse onderwereld.

17 februari: Een man is dinsdagavond bij een schietpartij in het Amsterdamse Westelijk Havengebied gewond geraakt. Er werd geschoten nabij een postsorteercentrum op de Australiëhavenweg. De verdachte vlucht in een donkere wagen. Of het om een poging tot liquidatie ging is niet duidelijk. De politie vindt het te vroeg om conclusies te trekken.

11 februari: In Amsterdam Zuidoost is een nog onbekende man doodgeschoten op het Leerdamhof. Getuigen hebben twee mannen zien wegrijden op een bromfiets. Nog onbekend of het een liquidatie is.

8 februari: Bekende van politie (45-jarige man) wordt doodgeschoten in zijn auto in de Bertelmanstraat in Amsterdam-Zuid. Naam van man nog niet bekendgemaakt.

3 februari: Politie maakt bekend een liquidatie te hebben voorkomen. Vier mannen worden aangehouden in de Knokkestraat in Nieuw-Sloten omdat ze waarschijnlijk een liquidatie of een ander ernstig misdrijf wilde plegen.

14 januari: Persoon doodgeschoten in Amsterdam-Geuzenveld. Politie wil niet zeggen of het gaat om een liquidatie.

Schietpartijen Amsterdam

© NU.nl/Jolien de Vries

2014

31 december: De 44-jarige Okan Fidan sterft in zijn auto op het Tussendek in Amsterdam-Noord na een schietpartij. De Amsterdamse Turk is een bekende van de politie.

9 december: Een 25-jarige man uit Almere sterft voor de deur van een café aan de Uiterwaardenstraat in Amsterdam-Zuid nadat hij op straat onder vuur is genomen. Het slachtoffer is een bekende van de politie.

8 december: Voor de ogen van haar twee kinderen wordt Luana Luz Xavier (34) op straat doodgeschoten, vlak bij haar woning in Amstelveen. Ze was de vriendin van een bekende Amsterdamse crimineel.

1 december: In Amersfoort overlijdt de 38-jarige Samir Jabli nadat zijn auto op de Hendrick de Keyserlaan onder vuur is genomen.

5 november: Oud-kickbokser Hans Nijman (55) wordt in zijn auto voor zijn sportschool in Beverwijk geliquideerd. De gym runde hij samen met vechtsporter Dick V., die zich onlangs op eigen verzoek liet opsluiten uit vrees voor een aanslag.

1 november: Twee mannen uit Weesp en Naarden worden slachtoffer van een poging tot liquidatie in Almere. Op de Poortdreef komt de auto waarin zij zitten na een explosie tot stilstand. Daarna worden ze onder vuur genomen vanuit een andere auto. Een 26-jarige man raakt ernstig gewond, zijn medepassagier is er minder slecht aan toe.

10 oktober: Twee mannen raken gewond bij een schietpartij in een café aan de Pretoriusstraat in Amsterdam-Oost. Een van de slachtoffers, een 32-jarige Amsterdammer, ligt lange tijd in kritieke toestand in het ziekenhuis. De politie gaat uit van een liquidatiepoging, vermoedelijk gericht tegen iemand anders dan de uiteindelijke slachtoffers.

3 september: In Amsterdam-Osdorp wordt Massod Amin Hosseini (26) door zijn hoofd geschoten. De Amsterdammer zit in zijn auto op een parkeerterrein op het Pisuissehof als hij ten prooi valt aan zijn belagers.

18 augustus: De 34-jarige Derkiaoui van der Meijden wordt op de Borneokade in Amsterdam-Oost meerdere keren beschoten. Van der Meijden sterft later die nacht in het ziekenhuis.

13 juli: Stefan Regalo Eggermont komt in de Conradstraat in Amsterdam-Oost om het leven nadat hij in zijn auto onder vuur is genomen. De 30-jarige Amsterdammer is hoogstwaarschijnlijk slachtoffer van een persoonsverwisseling.

22 mei: De bekende topcrimineel Gwenette Martha (40) wordt geliquideerd in Amstelveen. Op de Amsterdamseweg wordt hij doorzeefd met kogels.

24 maart: Op het Nieuwlandhof in Amsterdam Zuidoost komt een 30-jarige man om na een vuurgevecht. Een van de verdachten, een Amsterdammer van 21, raakt gewond.

22 maart: Twee mannen schieten in de Amsterdamse Schinkelbuurt Mohammed el Mayouri (30) op straat dood.

20 februari: Naast een auto met openstaand portier op de Pieter Jelles Troelstralaan in Zaandam wordt een dode gevonden. De 30-jarige Amsterdammer, Alexander Gillis, blijkt doodgeschoten.

31 januari: Voormalig kickbokser Tarik El Idrissi (31) sterft in zijn auto in de Den Helderstraat in Amsterdam-Noord. Hij is voor zijn woning met meerdere kogels doorzeefd.

4 januari: In de Slauerhoffstraat in Amsterdam Slotermeer wordt zakenman Aytas Göraler (39) van dichtbij onder vuur genomen. Zijn vrouw, achtjarige dochter en zoontje van anderhalf zijn getuige van de liquidatie.