Wat gaat er vandaag gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van donderdag 5 februari 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. John Kerry bezoekt Oekraïne

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken brengt een bezoek aan Oekraïne. Deze week werd bekend dat de Verenigde Staten nu toch overwegen (verdedigings)wapens te leveren aan Oekraïne, waar het geweld weer is opgelaaid.

Zie ook: VS overweegt wapenleveranties aan Oekraïne

2. Defensieministers NAVO-lidstaten bijeen

Tegelijk komen vandaag ook de ministers van Defensie van de NAVO-lidstaten bijeen voor overleg over de militaire dreiging vanuit Moskou en de zogeheten flitsmacht. Verder wordt gesproken over het hervormen van de NAVO zodat het bondgenootschap slagvaardiger kan optreden, ook tegen de dreiging van moslimextremisme in Afrika en het Midden-Oosten.

Zie ook: NAVO donderdag bijeen om overleg Rusland en flitsmacht Oekraïne

3. Klaas Knot spreekt in Kamer over ECB

De Nederlandsche Bank-president Klaas Knot komt naar de Tweede Kamer voor een hoorzitting met de commissie voor Financiën. Onderwerp is het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om voor 1.140 miljard euro in de Europese economie te pompen door leningen en obligaties van eurolanden bij banken in de eurozone op te kopen.

Knot is naar de Kamer geroepen om uit te leggen wat voor effect het beleid kan hebben. De DNB-president heeft zelf al duidelijk laten weten dat hij tegen de maatregelen van de ECB was.

Zie ook: ECB steekt 1.140 miljard euro in economie

En: Dit moet u weten over het aanzetten van de geldpers

4. Toelichting op Nederlandse bijdrage in strijd tegen IS

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp geeft om 15.00 uur in een persbriefing een toelichting op de Nederlandse militaire bijdrage aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Irak.

Naast de luchtcampagne van de internationale coalitie waar Nederland aan deelneemt, gaan Nederlandse militaire instructeurs Iraakse strijdkrachten en Peshmerga trainen op de grond in Bagdad en Erbil. Enkele weken geleden werd al bekend dat die missie begin februari zou beginnen.

Zie ook: Trainingsmissie Nederlandse militairen in Irak begint in februari

5. Eredivisie: kraker tussen Ajax en AZ

Er worden vanavond nog twee eredivisieduels gespeeld in deze midweekse speelronde: Heracles - FC Groningen (18.30 uur) en de kraker Ajax - AZ (20.45 uur). Daarin moet Ajax het doen zonder middenvelder Davy Klaassen, die woensdag de training verliet met een liesblesssure. Trainer Frank de Boer verwacht wel dat de deze week kwakkelende doelman Jasper Cillessen zal kunnen spelen. Bij AZ ontbreekt Viktor Elm vanwege een bovenbeenblessure.

Zie ook: Ajax zonder geblesseerde Klaassen tegen AZ, Cillessen twijfelgeval

En: Hoe ziet het programma in de eredivisie eruit?

6. Debat over MH17

In de Tweede Kamer wordt donderdag gedebatteerd over de voortgang van de onderzoeken rond de vliegramp met vlucht MH17 afgelopen zomer. De oppositie toonde zich eerder geïrriteerd over de houding van de coalitiepartners PvdA en VVD bij de afhandeling van de vliegramp met de MH17. 

Zie ook: Kamer eist opheldering over vliegveiligheid na MH17 

En: Dossier MH17

Actueel weerbericht l Filenieuws | Spoorinformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht