Wat gaat er vandaag gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van dinsdag 27 januari 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Herdenking bevrijding vernietigingskamp Auschwitz

Dinsdag wordt herdacht dat vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in Polen 70 jaar geleden door de Russen werd bevrijd. In het Duitse kamp werden naar schatting bij elkaar 1,1 miljoen Joden, Roma, Sinti en Russische krijgsgevangenen vermoord. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister-president Mark Rutte zijn aanwezig. De Russische president Vladimir Poetin is een opvallende afwezige.

Zie ook: Koningspaar en Rutte naar herdenking Auschwitz 

En: Bevrijding Auschwitz herdacht in Amsterdam

2. Oosten Verenigde Staten geteisterd door sneeuwstorm

Het noordoosten van de Verenigde Staten wordt vanaf de nacht van maandag op dinsdag geteisterd door een zware sneeuwstorm, die het openbare leven grotendeels plat legt. De burgemeester van New York, Bill di Blasio, sprak van "een van de grootste sneeuwstormen ooit". In diverse staten is de noodtoestand afgekondigd.

Zie ook: Noodtoestand afgekondigd aan oostkust VS wegens zware sneeuwstorm 

En: Oostkust VS bereidt zich voor op zeer zware sneeuwstorm

3. Uitspraak in zaak martelmoord op politie-infiltrant

Verdachte Alberto T. hoort dinsdag welke straf hij krijgt voor de moord op Guido Kosterman in Maastricht. Kosterman was een infiltrant voor de Criminele Inlichtingen Eenheid van de politie. In ruil voor geld verlinkte hij vrienden en kennissen in het drugsmilieu, onder wie de verdachte. In een loods in Maastricht werd Kosterman in december 2012 urenlang gemarteld. Na zijn dood werd het lichaam in brand gestoken. Het OM eiste eerder twintig jaar cel.

Zie ook: Twintig jaar cel geëist voor marteldood infiltrant 

4. Uitspraak in hoger beroep vermeende Syriëganger Omar H. 

In de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp is dinsdag de uitspraak in de zaak tegen Omar H.. De inmiddels 23-jarige Amsterdammer wilde volgens het Openbaar Ministerie meedoen aan de internationale, gewelddadige jihad. Hij wordt verdacht van voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf. Hij staat ook terecht voor het voorbereiden van een ontploffing en brandstichting. Het OM eiste eerder twee jaar cel.

Zie ook: Twee jaar cel geëist tegen 'Syriëganger'

Actueel weerbericht l Filenieuws | Spoorinformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht