Wat gaat er vandaag gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van maandag 26 januari 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. VS, VN, EU en Rusland over Israël en Palestina

De Verenigde Staten, de Verenigde Naties, de Europese Unie en Rusland komen maandag in Brussel bijeen. Op de agenda: het Israëlisch-Palestijns conflict. De bijeenkomst komt na de recente afwijzing van een voorstel van de Palestijnen waarbij Israël in 2017 de Palestijnse gebieden zou moeten verlaten en het daaropvolgende besluit Palestina toe te laten tot het Internationaal Strafhof.

 Zie ook: Palestina volgens Ban Ki-moon vanaf april lid van Internationaal Strafhof

En: Plan Palestijnen om Israël uit gebieden te laten vertrekken sneuvelt

2. Actie medewerkers Belastingdienst

Medewerkers van de Belastingdienst in Apeldoorn, Breda, Haarlem, Leiden en Venlo komen deze week in actie voor een nieuwe cao voor Rijksambtenaren. Maandagochtend komen de medewerkers in Leiden in actie omdat 'gevangenbewaarders, wegwerkers en belastingcontroleurs al vier jaar lang, bijna 1.500 dagen, zonder cao zetten'.

Zie ook: Gevangenispersoneel voert actie voor cao

3. Tamil Tijgers-zaak voor het hof

Voor het gerechtshof in Den Haag staan maandag vijf personen terecht die worden verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie, deelname aan een criminele organisatie gericht op gokken en witwassen en het ter beschikking stellen van geld aan de Tamil Tijgers. De Tamil Tijgers vormen een militante beweging op Sri Lanka. De beweging staat sinds 2006 op de lijst van terreurorganisaties van de Europese Unie.

Zie ook: Tot zestien jaar cel geëist tegen Tamil Tijgers 

4. Concert tegen Pegida in Dresden

In het Duitse Dresden wordt maandagavond een gratis concert georganiseerd als protest tegen de ideeën van de anti-islambeweging Pegida. De afgelopen weken organiseerde Pegida in Duitsland grootschalige protesten tegen wat zij noemt "de islamisering van de Westerse samenleving". Normaal gesproken demonstreert Pegida op maandagavond. De beweging heeft de concertorganisatie opgeroepen om ook haar leden toe te laten tot het concert, maar onduidelijk is nog of dat zal gebeuren.

Zie ook: Meer Pegida-aanhangers dan tegenstanders bij demonstraties Dresden 

En: Duitse Dresden verbiedt bijeenkomsten na dreigementen aan adres Pegida

5. Michiel de Ruyter in première

De Nederlandse avonturenfilm Michiel de Ruyter gaat maandagavond in aanwezigheid van de cast, crew en bekend Nederland in première in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Intussen is actiegroep Michiel de Rover maandag van plan bij het Scheepvaartmuseum te protesteren 'tegen de verheerlijking van een koloniale zeeschurk'.

Zie ook: Première film Michiel de Ruyter in Scheepvaartmuseum Amsterdam

En: Nazaat van Michiel de Ruyter laakt werkwijze actiegroep 

Actueel weerbericht l Filenieuws | Spoorinformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht