Wat gaat er vandaag gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van dinsdag 20 januari 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Eerste Kamer bespreekt leenstelsel

Na jaren discussie lijkt er eindelijk definitief duidelijkheid te komen over de afschaffing van de basisbeurs. Ondanks studentenprotestesten op het Malieveld vorig jaar, lijkt ook de Eerste Kamer te gaan instemmen met invoering van het leenstelsel.

Grote vraag is of er nog kritische geluiden komen en dissidenten opstaan binnen de PvdA.

Zie ook: Dit zijn de consequenties van het leenstelsel voor studenten

En: Reconstructie: Hoe de Kamer de regie over het leenstelsel pakte

2. Pomphouders versus de Staat

Twee pomphouders uit de grensstreek staan voor de rechtbank in Den Haag in een kort geding tegenover de Staat. Gesteund door stichting Accijnsclaim Pomphouders (o.a. Bovag) willen ze een oordeel van de rechter over de accijnsverhoging op brandstoffen die begin 2014 van kracht werd. Ook eisen ze een schadevergoeding, omdat ze ernstig zouden lijden onder een "structurele verliessituatie".

Zie ook: Pomphouders spannen geding aan tegen Staat

3. Rechtszaak tegen 'bioscoopschutter' James Holmes hervat

De flink vertraagde rechtszaak tegen James Holmes, die verdacht wordt van het doodschieten van twaalf bioscoopbezoekers in Aurora in 2012, wordt hervat met de selectie van de jury. De openbaar aanklagers willen de doodstraf tegen hem eisen. Holmes zelf zegt ontoerekeningsvatbaar te zijn; vanwege het onderzoek naar zijn mentale toestand werd de zaak enkele keren uitgesteld.

Zie ook: Bioscoopschutter zegt ontoerekeningsvatbaar te zijn

4. Oud-wethouder Jos van Rey voor de rechter

Voormalig VVD-wethouder van Roermond Jos van Rey staat in een regiezitting met twee medeverdachten voor de rechtbank in Rotterdam voor onder meer corruptie, verkiezingsfraude en witwassen van 175.000 euro. Het strafrechtelijk onderzoek tegen Van Rey begon in de zomer van 2012, daarna stapte hij op. 

Zie ook: Overzicht: Jos van Rey ligt al drie jaar onder vuur

5. Uitspraak over tweedehands verkopen e-books

Het gerechtshof in Amsterdam doet uitspraak in de zaak rond de e-bookwebwinkel van Tom Kabinet. Hij wil met zijn startup tweedehands verkoop van e-books mogelijk maken, maar de boekenbranche vindt dat dat niet mag. Volgens de uitgevers maakt de website inbreuk op de auteursrechten van aangesloten schrijvers.

Zie ook: Uitgeversverbond verliest geding om tweedehands e-books

6. Hoger beroep mantelzorger die echtgenote doodde

Een man (1930) uit Doorn staat voor het gerechtshof in Arnhem wegens het wurgen van zijn echtgenote die leed aan alzheimer en parkinson. De rechtbank veroordeelde de mantelzorger tot 1,5 jaar, na een eis van 5 jaar. Zowel verdachte als het OM gingen in beroep.

Zie ook: 1,5 jaar voor mantelzorger die vrouw wurgde

Actueel weerbericht l Filenieuws | Spoorinformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht