Wat gaat er vandaag gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van donderdag 8 januari 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Vervolg drama Parijs

Frankrijk is in rouw na de bloedige aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs, waarbij drie bewapende mannen twaalf mensen hebben doodgeschoten. Wereldleiders reageerden geschokt en president Hollande spreekt van een terroristische daad.

De daders zijn geïdentificeerd als drie mannen van 34, 32 en 18 jaar. Twee van de verdachten zijn volgens Franse media deze zomer uit Syrië naar Frankrijk teruggekeerd.

​​Volg de berichtgeving vandaag hier.

Zie ook: Zeker twaalf doden in Parijs bij aanslag op satirisch magazine

En: Dit is wat we nu weten over de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs

2. Rouw en demonstraties na aanslag

De Franse president François Hollande heeft donderdag uitgeroepen tot een nationale dag van rouw en de vlaggen in het land hangen drie dagen halfstok. Gisteravond gingen al meer dan 100.000 Fransen uit protest de straat op en vandaag wordt om 18.00 uur in Parijs een stille tocht gehouden.

Om die tijd zijn ook in diverse Nederlandse steden, waaronder Amsterdam en Rotterdam, demonstraties als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag.

Zie ook: Donderdag is dag van nationale rouw in Frankrijk

3. Kort geding uitlevering Sabir K.

Terreurverdachte Sabir K. probeert nogmaals zijn uitlevering aan de Verenigde Staten te voorkomen. Zijn advocaat André Seebregts heeft daarvoor een kort geding aangespannen tegen het besluit van minister Ivo Opstelten (Justitie). K. wordt in de VS verdacht van terroristische activiteiten tegen Amerikaanse troepen in Afghanistan in 2010.

Zie ook: Sabir K. mag kort geding in vrijheid afwachten

4. Advocaten Andes-proces houden pleidooi

Nadat gisteren het OM de strafeisen bekendmaakte in het omvangrijke Andes-proces voor de rechtbank in Haarlem, is het vandaag de beurt aan de advocaten van de verdachten. Tegen hoofdverdachte Danny K. en Dick Vrij is respectievelijk 6,5 jaar en 4,5 jaar geëist. Het OM wil ook dat Willem Holleeder een celstraf van 1,5 jaar krijgt opgelegd, plus nog 1.095 dagen van een vorige veroordeling.

Zie ook: Tot 6,5 jaar cel geëist in Andes-proces

Actueel weerbericht l Filenieuws | Spoorinformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht