Wat gaat er vandaag gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van dinsdag 6 januari 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Openbaarheidsdag archieven 1939, 1964 en 1989

De geheimhouding van 4.100 geheime overheidsdossiers uit de jaren 1939, 1964 en 1989 vervalt. Onderzoeksjournalisten en historici duiken het Nationaal Archief in om verborgen nieuwsfeiten te achterhalen.

Waarschijnlijk horen we dan onder meer meer over de waarschuwing van koningin Wilhelmina voor de herbewapening in Europa in 1939 en de houding van de Nederlandse regering tijdens de val van de Muur (1989). 

Zie ook: Historici kijken uit naar Openbaarheidsdag op 6 januari

2. Onderzoek naar dood Britse toeristen Thailand

Een Britse onderzoek start om te achterhalen waaraan de Britse toeristen David Miller (24) en Hannah Witheridge (23) precies overleden zijn. Ze werden in september vorig jaar vermoord op het Thaise eilandje Koh Tao, en hadden beiden flinke hoofdwonden.

Twee mannen uit Myanmar bekenden de moord, maar trokken die later weer in.

3. Oplagecijfers kranten derde kwartaal 2014

Over het derde kwartaal van vorig jaar maakt HOI de oplagecijfers van de dagbladen bekend. Het kwartaal ervoor daalde de totale betaalde oplage van alle landelijke en regionale dagbladen, en die trend is voor vrijwel elke titel al een tijd aan de gang.

Zie ook cijfers Q2: Alle kranten dalen in oplage

4. Koenders op bezoek in Turkije na rel vorig jaar

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is tot en met woensdag in Turkije, op uitnodiging van zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu na de rel van vorig jaar over een vermeende verklaring dat Nederland de Turkse gemeenschap hier discrimineert.

Koenders houdt dinsdagavond een toespraak voor Turkse ambassadeurs en spreekt verder met bewindslieden, mensenrechtenactivisten en journalisten, onder meer over rechtsstaatontwikkeling, persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. 

Zie ook: Koenders spreekt Turkse ambassadeurs toe

5. Interparlementair Koninkrijksoverleg op Aruba

Op Aruba is tot en met vrijdag 9 januari het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO), tussen parlementaire delegaties uit de Nederlandse Eerste en Tweede Kamer en de parlementen van Curaçao, Aruba en Sint Maarten. 

Net als bij het overleg in maart vorig jaar is er geen PVV-Kamerlid vertegenwoordigd.

Actueel weerbericht l Filenieuws | Spoorinformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht