Wat gaat er vandaag gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van maandag 5 januari 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Kerstvakantie is voorbij

De kerstvakantie is voorbij. Een groot deel van de Nederlanders gaat maandagochtend weer op weg naar werk. De Verkeersinformatiedienst verwacht een reguliere spits. "De weersomstandigheden zijn gunstig. Er is in de eerste uren lokaal wel een kleine kans op wat gladheid", aldus de VID. 

Zie ook: Actueel weerbericht l Filenieuws | Spoorinformatie

2. Proces aanslagen Boston Marathon

Het proces waarin verdachte Dzhokhar Tsarnaev terecht staat, gaat maandag van start. Tsarnaev wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen op 15 april 2013 tijdens de Boston Marathon. Daarbij kwamen drie mensen om het leven en raakten meer dan 260 mensen gewond. 

3. Supersnelrechtzaken jaarwisseling

Het Openbaar Ministerie in Den Haag brengt maandag en dinsdag in totaal acht verdachten van feiten die gerelateerd zijn aan de jaarwisseling, voor de supersnelrechter. In Rotterdam en Midden-Nederland zijn maandag geen supersnelrechtzaken ingepland, omdat er geen geschikte zaken zijn.

Zie ook: Supersnelrecht voor acht personen in Den Haag

4. Uitreiking Loden Leeuwen

Maandag wordt de publiekstrofee voor irritante reclames uitgereikt. In de categorie Meest Irritante BN'er in een Commercial gaat het dit jaar tussen Tim en Tom Coronel, Roy Donders, Gerard Joling en Jort Kelder, Jeroen van Koningsbrugge en Chantal Janzen. De genomineerden voor irritantste reclamespotje zijn dit jaar Fonq, Gaslicht.com, Specsavers, HoyHoy.nl en Strato.

Zie ook: Roy Donders genomineerd voor Loden Leeuw 

5. Onderhoud strand Scheveningen

Rijkswaterstaat begint maandag met het aanbrengen van zand langs de boulevard van Scheveningen. Reden voor het ophogen van het strand is het feit dat het zand sneller verdwijnt, sinds de versterking van de kust van de populaire kustplaats in 2009 en 2010.

Zie ook: Rijkswaterstaat brengt nieuw zand aan langs kust Scheveningen 

Actueel weerbericht l Filenieuws | Spoorinformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht