Wat gaat er vandaag gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van donderdag 1 januari 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Nieuwjaarsduik Scheveningen

Op diverse plekken in het land wordt een nieuwjaarsduik georganiseerd, maar traditioneel staat die van Scheveningen het meest in de belangstelling. Om 12:00 uur springen in Scheveningen weer duizenden mensen de Noordzee in.

Volgens MeteoGroup is het zeewater bij de kust donderdagmiddag ongeveer 8 graden; zeldzaam warm

Zie ook: De Nieuwjaarsduik van vorig jaar in beeld

2. Start trainingsmissie Afghanistan

Nadat zondag na dertien jaar formeel een einde kwam aan de ISAF-misie in Afghanistan, gaat vandaag de NAVO-trainingmissie 'Resolute Support' van start. Hogere Afghaanse functionarissen van leger en politie worden getraind en geadviseerd. 

Ook Nederland neemt deel aan de trainingsmissie, de bijdrage bestaat uit trainers, medisch personeel en eenheden die zorgen voor transport, beveiliging en logistiek.

Zie ookNAVO markeert einde ISAF-missie Afghanistan

EnTweede Kamer steunt trainingsmissie Afghanistan 

3. Schansspringen in Garmisch-Partenkirchen

In het Duitse Garmisch-Partenkirchen vindt vanaf 14.00 uur het traditionele nieuwjaars-schansspingen plaats. De ski-wedstrijd is onderdeel van de 'Vierschansentournee'. 

4. Nieuwjaarsconcert Wiener Philharmoniker

In Wenen wordt het wereldberoemde nieuwjaarconcert van het Wiener Philharmoniker gespeeld. Het concert wordt live uitgezonden op NPO 1 vanaf 11:15 uur. 

5. Einde aan de chipknip

Na negentien jaar houdt de chipknip op te bestaan. De markt voor de chipknip is te klein geworden nadat het betaalmiddel de strijd heeft verloren van het pinnen, betalen met creditcard, het contant geld en nieuwe ontwikkelingen zoals contactloos betalen.

Zie ook: De Chipknip: 1995 - 2014

6.  Litouwen voert euro in

Litouwen vervangt op 1 januari nationale munt, de litas, met de euro. Daarmee is het land het laatste van de drie Baltische landen en de negentiende EU-lidstaat die de Europese munt invoert. Eén euro staat gelijk aan 3,4528 litas, en dat is ook de wisselkoers die op 1 januari zal worden aangehouden.

Zie ook: Litouwen maakt zich gereed voor euro

Actueel weerbericht l Filenieuws | Spoorinformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht