Wat gaat er vandaag gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van donderdag 25 december 2014.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Urbi et orbi

Paus Franciscus spreekt, ongetwijfeld weer ten overstaan van een grote menigte op het Sint Pietersplein in Vaticaanstad, om 12:00 uur zijn traditionele kersttoespraak uit.

Met het 'urbi et orbi' (Latijn voor 'voor de stad en voor de wereld') leggen pausen traditioneel met kerst (en pasen) de nadruk op hun leiderschap van de wereldkerk. 

Vorig jaar: Paus doet oproep voor vrede in Syrië en Afrika

2. Kersttoespraak koning Willem-Alexander

Om 13:00 uur spreekt de koning zijn jaarlijkse kersttoespraak uit. Vanwege het lekken van de toespraak naar NU.nl in eerdere jaren heeft de NPO maatregelen genomen om te voorkomen dat dit nogmaals gebeurt. Zo worden de ondertitels voor Uitzending Gemist pas na de live-uitzending klaargezet.

Overigens wordt de kersttoespraak dit jaar niet meer exclusief bij de NOS uitgezonden. Bij commerciële en regionale zenders is hij te zien, en NU.nl zendt de toespraak dit jaar ook rechtstreeks uit. Zie daarvoor de voorpagina van site en apps vanaf ongeveer 12.45 uur. 

Vorig jaar: Koning roept op tot saamhorigheid

3. Kerstfilms op televisie

Nog een traditie: Zoals ieder jaar komen nagenoeg alle televisiezenders deze dagen weer met een keur aan (kerst)films.

Zoals op Eerste Kerstdag: Sissi (14.25, NPO1), De Nieuwe Wildernis (21.20, NPO1), De Heineken Ontvoering (22.25, NPO3), Home Alone (20.30, RTL4), Madagascar (20.30, RTL5), Nanny McPhee (20.30, SBS6), Amadeus (21.05, Canvas).

Zie ook: TV-gids l Overzicht: De leukste kerstfilms

4. En een tip: Let op uw huis

De politie waarschuwt voor inbraken tijdens de kerstdagen. Wat vaak al werd vermoed, bleek deze week uit politie-cijfers: De kans dat in uw woning wordt ingebroken is tijdens de kerstdagen vele male groter dan in de overige 'donkere dagen'. 

Het piekmoment voor inbrekers ligt tussen 17.00 en 21.00 uur, aldus een politiewoordvoerder. 

Zie ook: Politie waarschuwt voor inbraken tijdens kerstdagen

5. Het weer

Eerste Kerstdag belooft een bewolkte dag te worden, met af en toe een bui en kans op onweer en hagel. Dat is de verwachting van Weeronline

Zie ook: Weerpagina met voortdurend bijgewerkte verwachting

6. Het NU.nl-jaaroverzicht

Zoals ieder jaar is op NU.nl een zeer uitgebreide terugblik op het voorbije jaar te vinden. In maar liefst 12 verhalen blikken we terug op het belangrijkste (én opmerkelijkste) nieuws van 2014. Verder is er veel beeldmateriaal te vinden, lijstjes, een column en het traditionele kijkje in onze redactiemailbox

Ga hier naar het volledige jaaroverzicht

Actueel weerbericht l Filenieuws | Spoorinformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht