Wat gaat er vandaag gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van vrijdag 5 december 2014.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Nieuwe poging lancering Orion-capsule

Door windvlagen en technische problemen lukte het NASA donderdag niet de Orion-capsule te lanceren voor een testvlucht. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie gaat vrijdag een nieuwe poging wagen. 

Zie ook: Lancering Orion-capsule door NASA uitgesteld

2. Nieuwe Amerikaanse minister Defensie bekend

De Amerikaanse president Barack Obama maakt bekend wie wat hem betreft de nieuwe minister van Defensie moet worden, nadat twee weken geleden Chuck Hagel opstapte. De belangrijkste gegadigde lijkt Ashton Carter. Hij was van oktober 2011 tot december 2013 tweede man op het ministerie.

Zie ook: Amerikaanse minister van Defensie stapt op

3. Nederlandse zwemsters in finales op WK kortebaan

Op het WK kortebaan in Doha komen de Nederlandse vrouwen in actie in vier finales en een halve finale, vanaf 16.00 uur Nederlandse tijd. Daaronder ook het koningsnummer 100 meter vrij met Femke Heemskers en Ranomi Kromowidjojo, die later ook de estafette 4x100 vrij zwemmen. Nederland pakte woensdag al het goud en een wereldrecord op de 4x200 vrij.

Hoe ziet het programma van de WK kortebaan eruit?

4. Vader hoort straf voor doden baby

Een 27-jarige man uit Utrecht staat terecht voor doodslag op zijn vijf maanden oude baby. Hij zou haar flink door elkaar hebben geschud. De officier van justitie heeft een gevangenisstraf van vier jaar geëist.

Zie ook: Vier jaar cel geëist tegen vader om doden baby

5. Hockeytrainer Wassenaar voor de rechter

Luigi C. staat voor de rechtbank in Alkmaar in een pro-formazitting. De oud-hockeytrainer uit Wassenaar heeft jarenlang stiekem gefilmd in de dameskleedkamer van hockeyclub HGC en nog 35 andere hockeyclubs. Ook een van de twee andere verdachten, bij wie beelden opdoken van de vrouwen, staat voor de rechter.

Zie ook: 'Luigi C. speelde direct open kaart'

Actueel weerbericht l Filenieuws | Spoorinformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht