Wat gaat er vandaag gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van donderdag 4 december 2014.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Koning reikt Militaire Willems-Orde uit

Koning Willem-Alexander reikt op het Binnenhof de Militaire Willems-Orde uit aan majoor Gijs Tuinman voor heldhaftig optreden tijdens een uitzending in Afghanistan. De allerhoogste dapperheidsonderscheiding van de krijgsmacht is in de afgelopen zestig jaar pas één keer eerder uitgereikt.

2. ECB onthult nieuw rentebesluit

De Europese Centrale Bank (ECB) maakt het nieuwe rentetarief bekend. In september werd de rente verlaagd naar 0,05 procent. ECB-president Mario Draghi kan bekend maken te starten met de kwantitatieve verruiming.

Zie ook: Wat moet u weten over kwantitatieve verruiming

En:  ECB verlaagt rente naar 0,05 procent

3. NASA keert terug in de ruimte

Om 13.05 uur Nederlandse tijd lanceert NASA vanaf de ruimtebasis in Florida de Orion-capsule, zonder mensen aan boord. Met deze eerste testvlucht van de opvolger van de spaceshuttle, zijn de Amerikanen weer terug in de ruimte, na jaren van afwezigheid vanwege de economische crisis.

Zie ook: Amerikanen met lancering Orion-capsule terug in de ruimte 

4. Hoger beroep tegen vermeende Syriëganger Omar H.

De zaak tegen Omar H. was de eerste die draaide om artikel 134a: voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf. Hij werd daarvoor echter niet veroordeeld, wel voor brandstichting. Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep om daarmee een principieel vraagstuk voor te leggen aan het gerechtshof.

Zie ook: OM in beroep in strafzaak 'Syriëganger'

5. Britse terreurverdachten voor de rechter

In Londen staan drie mannen voor de rechter die beschuldigd worden van het beramen van het onthoofden van willekeurige mensen uit het openbare leven. Ze zeggen geïnspireerd te zijn door terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Zie ook: Groot-Brittannië noemt IS 'grootste terreurdreiging' 

Actueel weerbericht l Filenieuws | Spoorinformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht