Wat gaat er vandaag gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van woensdag 3 december 2014.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Coalitie tegen IS

De ministers van Buitenlandse Zaken van de landen die de zogenaamde internationale coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) vormen, houden voor het eerst een overleg, op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Onder leiding van de Amerikaan John Kerry, spreken de landen over de voortgang van de strijd en over toekomstige acties.

Zie ook: Waarom Nederland wel F-16's naar Irak stuurt, maar niet naar Syrië​

2. WK zwemmen kortebaan van start

Om 7.30 uur start het WK zwemmen kortebaan in Doha, dat nog duurt tot en met zondag. Op deze eerste dag komt direct Moniek Nijhuis in actie op de 50 meter vrije slag en zwemt de estafetteploeg met onder anderen Ranomi Kromowidjojo de 4x 200 meter vrije slag.

Zie ook: Nederlandse zwemploeg zonder mannen naar WK kortebaan

En: Hoe ziet het programma van de WK korte baan eruit?

3. Kamerdebat over dierproeven

De Tweede Kamer praat met staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) over dierproeven. Het zal onder meer gaan over de kwestie dat Nederland op de vingers is getikt door Brussel en voor de rechter moet verschijnen, waarop Dijksma eerder al woedend reageerde.

Zie ook: Nederland voor Europese rechter om dierproeven

En interview met Dijksma: 'Europa staat dierenwelzijn in de weg'

4. Pluimvee mag weer vervoerd worden

In een groot deel van Nederland zijn de maatregelen tegen de vogelgriep versoepeld en mogen pluimveehouders weer nieuwe dieren naar hun lege stallen laten brengen. In de buurt van de besmette bedrijven en in het westen blijft wel een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van kracht.

Ondertussen gaat het onderzoek verder om erachter te komen of het virus inderdaad via wilde eenden in ons land terecht is gekomen.

Zie ook: Dit moet u weten over de uitbraak van een besmettelijke vogelgriep

5. Oud-topman van Rochdale voor de rechter

Oud-bestuursvoorzitter Hubert Möllenkamp van woningcorporatie Rochdale staat voor de rechter in een regiezitting. Justitie verdenkt hem van meineed en corruptie en verder onder meer witwassen, belastingfraude en valsheid in geschrift. Hij zou miljoenen euro's aan smeergeld hebben aangenomen in ruil voor het gunnen van flatgebouwen aan zijn vriendenkring.

Zie ook: Oud-topman woningcorporatie Rochdale ook vervolgd voor meineed

Actueel weerbericht l Filenieuws | Spoorinformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht