Wat gaat er vandaag gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van zondag 30 november 2014.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur   

1. Mandaat VN-missie Zuid-Sudan verloopt

Het mandaat voor de missie van de Verenigde Naties in het zuiden van Sudan loopt zondag af. In het op 27 mei aangepaste mandaat lag de nadruk op de bescherming van de burgerbevolking, humanitaire hulp en het ondersteunen van een wapenstilstand. Nederland heeft de bijdrage aan de missie al met vier maanden verlengd. Het mandaat is echter nog niet verlengd. 

Lees ook: Sudan wil dat VN-missie vertrekt uit Darfur

En: Ploumen is zeer negatief over leiders Zuid-Sudan

2. Laatste dag Van Rompuy

Herman van Rompuy beleeft zondag zijn laatste dag als voorzitter van de Europese Raad. Van Rompuy zal maandag worden opgevolgd door de Poolse oud-premier Donald Tusk.

Lees ook: Van Rompuy pleit voor Frans-Duitse as voor economische eenwording Europa 

En: Koninklijke onderscheiding voor Herman van Rompuy

3. Slotdag IDFA

Zondag breekt de slotdag aan van het International Documentary Film Festival in Amsterdam (IDFA). De organisatie denkt deze 27e editie 250.000 kaarten te hebben verkocht, meer dan de 234.500 bezoeken vorig jaar. Tijdens IDFA waren de afgelopen dagen bijna driehonderd documentaires te zien op diverse locaties in de hoofdstad.

Lees ook: 'Of Men and War' beste lange documentaire

4. Paus sluit driedaags bezoek Turkije af

Paus Franciscus sluit zondag zijn driedaagse bezoek aan Turkije af. De paus wil met zijn bezoek aan het land naar eigen zeggen een dialoog tussen verschillende culturen bevorderen om de eenheid van de christenen te versterken.

Lees ook: Paus Franciscus bezoekt Hagia Sophia in Istanbul

En: Paus Franciscus vraagt moslims op te komen tegen IS

5. Staking personeel Portugese luchtvaartmaatschappij

In Portugal legt het vliegend personeel van de Portugese maatschappij TAP zondag voor de tweede keer in korte tijd het werk neer uit onvrede over de arbeidsvoorwaarden. 

Actueel weerbericht l Filenieuws | Spoorinformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht