Wat gaat er vandaag gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van woensdag 5 november 2014.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Uitslag verkiezingen VS

President Barack Obama weet woensdag (Nederlandse tijd) door de uitslag van de tussentijdse verkiezingen of hij in het restant van zijn regeerperiode nog veel kan bereiken. Verliezen de democraten de meerderheid in de Senaat, dan is dat zeer slecht nieuws voor Obama.

Achtergrond: Alle ogen gericht op de Senaat

2. Rutte naar Maleisië en Australië

De minister-president bezoekt de twee landen om te praten over het onderzoek naar de vliegramp met vlucht MH17. Rutte  gaat eerst naar Maleisië om te spreken met de Maleisische premier Najib Razak en vervolgens naar Australië om te spreken met premier Tony Abbott. 

3. Debat over downloadverbod 

De Tweede Kamer debatteert vanaf 10.00 uur over het downloadverbod, dat in april van kracht werd na een uitspraak van het Europese Hof. Na twee keer uitstel en het zomerreces ziet de Kamer nu pas kans om gevolgen en maatregelen te bespreken, zoals een mogelijk pop-up-venster met waarschuwing op illegale downloadsites.

Coalitie wil pop-up bij illegale downloadsites

4. Kamercommissie spreekt met Thomas Piketty 

De vaste Kamercommissie voor Financiën ontvangt vanaf 11.00 uur Thomas Piketty. De auteur van Kapitaal in de 21ste eeuw geeft een toelichting op zijn boek.

Achtergrond: Dit wilt u weten over de theorie van Piketty

5. Debat over leenstelsel

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) beantwoordt op de tweede dag van het debat de vragen die door de Tweede Kamer zijn gesteld over de invoering van het leenstelsel.

Verslag eerst dag: Forse verdeeldheid in Kamer over effecten leenstelsel

6. Ajax in Champions League tegen FC Barcelona 

Het Ajax van trainer Frank de Boer probeert in de Champions League de stunt van vorig seizoen tegen de Catalaanse grootmacht te herhalen. Toen wonnen de Amsterdammers met 2-1. Luis Suarez keert terug in de Arena. De aftrap is om 20.45 uur. 

De Boer wil 'beste wedstrijd ooit' tegen Barcelona

Actueel weer bericht l Filenieuws l Spoorinformatie

Gisteren het nieuws gemist? Geen paniek: Hier een overzicht