Maandag 25 april bestaat het Nederlandse internet dertig jaar. In 1986 werd op die dag het eerste .nl-domeinnaam geregistreerd. Zonder deze vijf mensen had het internet niet kunnen bestaan.

Vint Cerf

Deze Amerikaan wordt ook wel een 'vader van het internet' genoemd. Die eervolle titel heeft hij te danken aan het feit dat hij - samen met collega en landgenoot Robert Kahn (zie hieronder) - aan de wieg stond van de architectuur van het internet. 

Ook is hij mede-uitvinder van de TCP/IP-protocollen die computers in staat stellen om met elkaar te communiceren en gegevens uit te wisselen. 

Zijn belangrijkste pionierswerk verrichtte hij in de late jaren '70 en begin jaren '80 van de vorige eeuw bij DARPA, het technologische onderzoeksorgaan van het Amerikaanse ministerie van Defensie. 

Vint Cerf ontving twee presidentiële onderscheidingen: in 1997 kende Bill Clinton hem de Nationale Technologiemedaille toe, terwijl in 2005 de beurt aan toenmalig president George Bush was om hem de Presidentiële Vrijheidsmedaille te overhandigen. 

Sinds 2005 is de gelauwerde internetvader tevens vice-president en 'internetevangelist' bij Google, een van de grootste internetbedrijven ter wereld.

Robert Kahn

Ook Robert Kahn wordt beschouwd als een van de geestelijk vaders van de digitale snelweg. Samen met Vint Cerf ontwierp hij de architectuur van het internet en stond hij aan de basis van TCP/IP-protocollen. 

Kahn werkte eveneens als onderzoeker voor DARPA. Daar was hij verantwoordelijk voor het opzetten van ARPNET, het internetprogramma van de militaire onderzoeksinstantie. Ook lanceerde hij er het Strategic Computing Program, met een miljard dollar het duurtste onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma voor computertechnologie uit de Amerikaanse geschiedenis. 

In het midden van de jaren '80 kwam Kahn op het idee om voor netwerken gebruik te maken van een open architectuur. Dit idee leidde tot de 'Information Superhighway' (supersnelweg voor informatie), een landelijk netwerk voor Amerika, en was daarmee eveneens een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van het wereldwijde web.

Kahn ontving in 1997 en 2005 dezelfde presidentiële onderscheidingen als zijn collega-internetvader.

Kees Neggers

Kees Neggers is een sleutelfiguur in de ontwikkeling van het internet binnen Nederland, maar ook over de grenzen staat hij aangeschreven als een internetexpert die strijdt voor een open en vrij internet. 

Neggers verrichte zijn pionierswerk onder meer als directeur van het Europese Academische Onderzoeksnetwerk (EARN) en SURFnet, de Nederlandse netwerkorganisatie voor onderzoeks- en onderwijsinstituten.

Als directeur van SURFnet introduceerde de Nederlander in 2001 een IP-netwerk met een overdrachtssnelheid van 10 gigabit per seconde. 

Neggers werd in 2002 uitgeroepen tot Nederlandse 'ICT-persoonlijkheid van het jaar' en in 2012, het jaar van pensionering, werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.  

Tim Berners-Lee

Na het voorwerk van pioniers als Vint Cerf en Robert Kahn, vond Tim Berners-Lee in 1989 het wereldwijde web uit. Zijn ideeën leidden tot begrippen als 'URL', 'HTTP' en 'HTML', waarvan hij ook de specificaties schreef. In 1990 schreef hij de eerste internetclient en webserver.

Berners-Lee bekleedt momenteel hoge posities bij verschillende internetorganisaties. Zo is hij directeur van het World Wibe Web Consortium, de Web Science Trust en van de World Wide Web Foundation. Daarnaast werkt hij als professor voor de technologische universiteit MIT in de VS en de Britse universiteit van Southampton. 

De Britse koningin Elizabeth sloeg de uitvinder van het wereldwijde web in 2004 tot ridder. 

Al Gore

De man die vooral bekendstaat als de 45e vice-president van de Verenigde Staten, werd vorig jaar opgenomen in de Internet Hall of Fame vanwege zijn inspanningen om de ontwikkeling van, en toegang tot het internet te bevorderen met behulp van wetgeving.

Zo schreef Al Gore in 1991 de 'Gore Bill' op zijn naam, een wet die onder meer de oprichting van de Information Superhighway mogelijk maakte.  

Hij was een van de eerste hooggeplaatste politici die onderkende dat het nut van het internet verder zou reiken dan de school- en collegebanken, en dat het wereldwijde web ook voor groei zou zorgen op economisch en onderwijsgebied.

Zijn uiteindelijke doel was om het internet voor zoveel mogelijk Amerikanen beschikbaar te maken. Zo beloofde hij in 1996 dat elk klaslokaal vier jaar later over een internetaansluiting zou beschikken.

Gore staat bekend als een computergek. In de jaren '70, toen hij congreslid was, werd de voormalig vice-president zelfs een 'Atari-democraat' genoemd.