Aflevering 10 t/m 13 van de serie detectives die zich afspelen op Brits grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het is 1941, het begin van WO II. De 55 miljoen doden moeten nog vallen, maar inspecteur Foyle is allang bezig met zijn eigen war. Terwijl de dreiging van de Duitsers aan alle kanten voelbaar is, gaat het dagelijks leven zoveel mogelijk door. En dat betekent dat gewone mensen nog altijd te kampen hebben met jaloezie, overspel, diefstal, en wat er zoal aan gebruikelijke ondeugden in mensenlevens plaatsvinden.

Wat niet iedereen overleeft.

Sherry & Tweed

Foyle is Britser dan Brits, en de hele serie lijkt aan het ideale model van Englishness te voldoen. De locatie is Hastings, het historische plaatsje waar de legendarische Battle Of heeft plaatsgevonden. Foyle's War biedt heel veel mooie plaatjes van keurig geschoren gazons, groene tweedjasjes, sherry bij de open haard en opgedraaide snorren. Oh zo keurig aan de buitenkant, maar wat het broeit het onderhuids.

Niet dat er meteen een toegetakeld lijk wordt opgedregd aan het begin van de aflevering, maar allerlei kleine fijne aanleidinkjes drijven ten slotte langzaam naar de moord en dan de ontknoping

Deftig

Foyle zelf is de aimabelheid zelve. Eindelijk 's geen rechercheur met een drankprobleem of een permanent pesthumeur. Foyle is voorkomend, beschaafd, en hij straalt ethische moraal uit als een godin Athene. Zijn zoon Foyle jr. zit bij de Britse luchtmacht, en analoog met Foyle Seniors zaak komen via de zoon ook de nodige militaire complicaties om de hoek kijken. En er is geen ruimte voor gelonk in Foyle's War: de man is een grievende weduwnaar die al 9 jaar zijn vrouw betreurt.

Het is geen vrolijke maar wel erg deftige, geslaagde televisie.