Finding Neverland meets One Flew Over The Cuckoo's Nest in dit verrassend mooie fantasiedrama over herinneringen en verbeelding

Zach Riley (Aaron Eckhardt) solliciteert naar een baan als psychiater bij een kliniek voor psychiatrische patiënten. Er is één patiënt, Gabriel Finch (Ian McKellen) die zijn leven lang in inrichtingen heeft doorgebracht, maar immer heeft geweigerd met een therapeut te praten. Totdat Zach arriveert, en dan rollen de decennia lange opgepotte ideeën uit zijn mond. Een ideeënstroom vol fantasie over koninkrijken, rivierridders, geheime kastelen en meer van dat fraais.

Klein kereltje

In diezelfde kliniek heeft ooit Zachs depressieve vader gezeten. Toen Zach nog een klein kereltje was, had zijn vader (Nick Nolte) een kinderboek geschreven waar 50 miljoen exemplaren van zijn verkocht. Het succes heeft de arme man niet van zijn suïcidale neigingen kunnen afhelpen, en Zach worstelt zijn hele leven met de exit van deze planeet die zijn vader heeft gekozen.

Korrel fantasiezout

In Neverwas lopen fantasie en illusies door elkaar. Het is een mysterieus drama waarin de hoofdpersonen geweldige prestaties neerzetten. Zach is overtuigend getroebleerd, en McKellen als Gabriel is een personage dat direct weet over te brengen dat hij wel eens helemaal niet zo gek zou hoeven zijn als iedereen aanneemt.

Als Zach op instigatie van Gabriel met de grootste tegenzin in zijn eigen verleden gaat graven, ontdekt hij dat hij niet de eerste is die Gabriels fantasieën niet met een korrel zout nam. En aan de andere kant ook weer wel, zoals blijkt uit een wervelende, zeer ontroerende finale.

Verbeeldingskracht

Neverwas lijkt wel een pleidooi voor de verbeeldingskracht. Het kinderboek Neverwas en de verhaallijnen lopen door de realiteit heen, zijn met elkaar vervlochten en wasemen magie uit zonder ook maar ergens gebruik te maken van tovertrucjes. Het enige wat je hoeft te doen, schijnt Neverwas ons te willen zeggen, is gewoon je cynisme opzij zetten en je fantasie de vrije loop laten. Fantasie waar kinderen zo rijk aan zijn maar die tijdens het volwassen worden - helaas - naar de achtergrond verschuift. Doe je dat niet, dan word je in de regel voor gek verklaard, zoals Gabriel. Maar die lieve man is helemaal niet gek! Prachtfilm, echt.