Het lijstje beste dvd's van 2006 wordt compleet gedomineerd door de producties van HBO; die levert alleen maar tv-series om je vingers bij op te vreten. Waarom hebben we in Europa niet zo'n zender, potjandorie.

1. Big Love

Nog nét niet gerecenseerd (volgende week), maar wel al gezien. Deze serie over polygamie en de streng religieuze Mormoon-sekte, is verpletterend goed in elkaar gezet. Met een actualiteitswaarde van jewelste want fundamentalisme is in elke religie hetzelfde: in Big Love wordt verbeeld hoe het au fond allemaal draait om macht. Geniaal, en daarom onmogelijk uit te stellen tot het toplijstje van 2007.

2. The Sopranos

Het zesde seizoen van de Sopranos, de maffiasoap over Italo-Amerikaanse gangsters in New Jersey. Nu de serie bijna op het einde is, belooft aartsvader David Chase ons een briljante hekkensluiter te serveren in de resterende bonusafleveringen.

3. Rome

Prachtige serie over de opkomst en ondergang van Julius Caesar. Dat het budget torenhoog was, in aan elke scène af te zien. Rome heeft nog nooit zo echt geleken als in deze productie.

4. Carnivále

Griezelig goede serie over de strijd tussen god en de duivel, goed en kwaad. Die strijd wordt verbeeld middels een vunzige predikant en een jonge jongen die meereist met een rondreizend circus vol outcasts.

5. Deadwood

John Wayne kan écht wel inpakken waar het gaat om het realiteitsgehalte van het wilde Westen. Goudzoekers trekken naar een dorp waar de twee salooneigenaren de dienst uitmaken.

6. Empire Falls

Een parel van een miniserie over gewone mensen in een klein plaatsje in New England. Geheimen uit het verleden drukken hun stempel op het heden. Riante cast met Ed Harris, Paul Newman, Helen Hunt, Dennis Farina. Overgoten met Emmy's.

7. Tennessee WiIliams

Vijf classics van de schrijver die door Gore Vidal altijd "The Glorious Bird" werd genoemd. A Streetcar Named Desire en A Ca ton A Hot Tin Roof zijn de bekendste titels.

8. Frank Capra-collectie

Zwart-wit juweeltjes met oude filmhelden als James Stewart en Gary Cooper. Capra's geloof dat de kleine man het op integriteit altijd won van de slechteriken, was van schokbeton. En met komedies kon hij ook uitstekend uit de voeten.

9. High Noon

Weergaloze klassieker met alweer die Cooper als sheriff in een dorpje. Schavuiten met dodelijke plannen arriveren met de trein at high noon, en Cooper blijft als enige over om het fort te verdedigen.

10. Sam Peckinpah DVD-box

Peckinpah erkende, bewonderde en beminde de dualiteit van het schietritueel. Wat kon hij zo'n shootout allejezus opwindend en cinematografisch laten zijn. Peckinpah was de eerste regisseur voor wiens geweldscènes kwalificaties als "episch" en "gechoreografeerd" werden gebruikt, en Tarantino en Rodriquez dragen hem dan ook op handen.

Slechtste dvd's van 2006

1. Yo Puta

Ridicule film over een luxe callgirl, afgewisseld met interviewtjes met prostituees. De verbleekte jaren 80 ster Daryl Hannah en verbleekte jaren 90 sterretje Denise Richards voegen niets toe aan dit toch al zo stupide verhaal met extreem hoge pretenties.

2. Bijbelse Mysteries

Stomme documentaire waarin de verhalen uit het OT door 'wetenschappers' worden onderzocht. Ze gaan zelfs zo ver om een homo giganticus erbij te slepen voor het David & Goliath-verhaal. Volstrekt zinloze actie, dit.

3. Sliver

Niet vermakelijk slecht maar tenenkrommend slecht was deze slappe thriller met Sharon Stone en Billy Baldwin, over voyeurisme en een moordenaar. Gek genoeg presteerde Stone het om dit jaar in een nóg slechtere film te spelen, Basic Instinct 2. Knap.

4. Hidden Egypt

Voilá, de geheimen van Egypte in MTV-stijl. Millennia oude mysteriën gepresenteerd op brallend joviale toon met een kek soundtrackje eronder. Hoe verzinnen ze het.

5. De Ontmaskering Van De Da Vinci Code

Christelijke onrust rondom de Da Vinci Code levert een hilarische 'documentaire' op, waarin de grijze presentator ons ervan probeert te overtuigen dat die Da Vinci Code maar hartstikke slecht is voor gelovige zieltjes.

6. Het Glazen Huis

Kramp van een soap was het antwoord van de Publieke Omroep op de populaire soaps van hun commerciële tegenvoeters. Slecht belicht, slecht gespeeld en een 'verhaal' dat werd gewend en gekeerd naarmate de kijkcijfers duikelden. Niet over nagedacht dus.

7. Open All Hours

Oubollige, vreselijk gedateerde Britse komedieserie over een buurtwinkel van Sinkel. Met zouteloos pikante grapjes en gruwelijk bekrompen, roddelende buurvrouwen. Jasses.

8. Guardians of Rome

Wat deze serie over het oude Rome de das omdeed, was de gruwelijke vertaling. De spelers spraken oorspronkelijk in het Latijn, hetgeen de serie mooi authentiek maakte. Maar oh jee, dat moest gedubt worden anders snapten mensen het niet. Alsof iemand met interesse voor het Romeinse Rijk daar ook maar een spatje moeite mee zou hebben. Helaas was de stemcast om te huilen, en het maakte de hele productie niet om aan te zien.

9. Asylum

Onbegrijpelijk drama waarin een moeder aanpapt met de tuinman: op zich geen probleem, ware het niet dat hij een veroordeelde lustmoordenaar is die bij wijze van therapie in tuinen bijklust. En voor zo'n engerd zou een moeder - met zoontje - haar rokken optillen. Schei toch uit.

10. Their Eyes Were Watching God

Bloedeloos verhaal werd zwaar gepromoot door Oprah Winfrey omdat het thema de emancipatie van de zwarte vrouw zou moeten zijn. Halle Berry kan er geen chocola van maken, en het resultaat is een slappe hap met kleffe romantiek als uit een boeketreeks-pocketje.