Vierde seizoen met 22 afleveringen van de met Emmy-nominaties overgoten tv-serie van Dick Wolf over law & order in New York City

Het succes van Law & order heeft tot spin-offs geleid als Law & Order - Criminal Intent en Law & Order - Special Victims Unit. Deze dvd-box is de oorspronkelijke serie, met het concept dat seizoen na seizoen bleef werken. De acteurs wilden nogal eens wisselen; zo zagen we achtereenvolgens Jerry Orbach, Benjamin Bratt, Chris Noth en Michael Moriarty de estafettestokjes aan elkaar doorgeven.
In seizoen 4 zitten Noth en (helaas wijlen) Orbach.

Formule

De formule heeft producent Wolf ongewijzigd gelaten - never change a winning team. Elke aflevering begint met de vondst van een slachtoffer. Twee rechercheurs gaan op sporenonderzoek, en na wat speurwerk en getuigenverklaringen komt de dader meestal snel in beeld. En dan begint het. Want in geen enkele aflevering is het simpelweg een zaak van dader/slachtoffer.

Er blijkt altijd wel een luchtje aan te zitten waardoor er een plottwist ontstaat. Als het aan de recherche lag, gingen ze over op arrestaties. Maar de Law wordt niet voor niets gekoppeld aan die Order, want het is daarna wringen geblazen bij de gerechtelijke macht om het juiste bewijsmateriaal voor te kunnen leggen.

Juridische zaken

Die juridische afwikkeling komt halverwege de episode in beeld. Defensieve advocaten strooien nogal eens roet in het eten, en recherche moet vaak aandringen en soebatten bij OM om hun zaak waterdicht te krijgen. Tot frustratie van het agentenkorps, want voor hen is de zaak meestal wel zo klaar als een klontje. En dan is er met de definitieve rechtspraak in de rechtzaal ook niet altijd een bevredigend einde aan de case.

Waardige speler

Die creatieve en informatieve gang van zaken qua Law & Order in New York City is en blijft fascinerend om naar te kijken. Er wordt ook goed gespeeld door de cast, die de frustraties en de opluchting goed voelbaar kunnen maken.

Effectief is het gebruik van de onderling verschillende karakters die een zaak maken of breken: de jonge hond, de kalme oudere, de fanatieke nieuweling of de cynische veteraan. Bovendien is deze dvd-box opgepimpt met niet eerder vertoond materiaal en verlengde scènes.
Law & Order is een waardige speler in het misdaadgenre.