En voor een vijfde lange dag bevecht CTU-agent Jack Bauer de ene terreuraanval na de andere met de veelzijdigheid van een Zwitsers zakmes

Split screens

Evenals de vorige vier seizoenen is dit vijfde van het verslavende soort. De makers verbeelden heel adequaat de hectische toestanden op vier of vijf verschillende locaties, die met split screens aan elkaar worden gelinkt. De lopende tijdklok tikt met omineus dreunend ritme de seconden weg die van levensbelang kunnen zijn. En naarmate de uren verstrijken, begint Bauer steeds meer solo te opereren. Want bij CTU moeten ze toch eens wat capabeler mensen aannemen bij de afdeling Personeelszaken: de ene na de andere medewerker blijkt door de jaren heen gevoelig voor omkoperij, en dwarsboomt van binnen uit de vorderingen die Bauer in het veld maakt.

Zenuwgas

De acute dreiging in seizoen 5 is de melding van een op handen zijnde terreuraanslag met zenuwgas. Om mee te beginnen. Want daarnaast worden drie belangrijke sleutelfiguren onder de good guys uit de eerste series vrij abrupt om zeep geholpen (we zagen hen met pijn in ons hart afgevoerd worden). En laat nou elk van die drie vervangen worden door een klungel. Gevaarlijke klungels bovendien, die op het scherpst van de snede de stomste en meest contraproductieve beslissingen nemen die Bauer weer tien stappen achteruit gooien.

Martelingen

Dat gebrek aan integriteit tergt de CTU-Superman tot het uiterste, en van de weeromstuit gaat hij steeds nietsontziender te werk. Zodra Bauer iemand in zijn vingers krijgt van wie hij vermoedt dat ze dwarsliggen, grijpt hij steeds makkelijker naar martelmethoden om informatie los te krijgen. Op een gegeven moment lijkt de bedrijfsruimte van CTU de Abu Graib-gevangenis naar de kroon te steken.

Effectief

Onwerkelijk? Ja. Maar ook effectief spannend. Je blijft erin stinken als een CTU-medewerker iets te vaak naar de plee loopt of raar begint te kijken, want 24-kijkers weten dat in die zenuwslopende wereld van de contraterreur niemand te vertrouwen is. Nou één dan: Chloë, de immers nors kijkende computerheldin die binnen de muren van CTU onverminderd voortvarend te werk gaat en protocollen trotseert om Bauer bij te staan.

Hero Sutherland

Ook leuk aan 24 is de garde 'verdwenen acteurs' die bij deze tv-serie weer mogen komen flashen. We zien C. Thomas Howell als het vriendje van Kim Bauer (die zich deze keer warempel gedeisd houdt en zich niet laat ontvoeren). Peter Weller, Julian Sands, Ray Wise, en kijk, daar is zelfs William Devane weer. Maar Kiefer Sutherland als Jack Bauer is echt de beste. Grauwend en grommend overtuigt hij als de man die een etmaal lang de belangrijkste rol op de aarde speelt, zelfs als hij met een gebroken enkel zijn veters wat strakker knoopt om maar door te kunnen blijven gaan.
The last man standing, what a guy!