Van een van de beste regisseurs uit de 20ste eeuw: 6 zwart-wit klassiekers uit The Golden Age of Hollywood waarin Frank Capra zijn sociale thema's glashelder uiteenzette

De films van Frank Capra (1897 - 1991) hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op 20ste-eeuws Amerika. Ze gaven commentaar op de Amerikaanse samenleving en behoren daarmee tot artefacten van Amerikaans cultuurgoed. Wie zijn films bekijkt, zal nooit meer durven beweren dat Amerikanen geen cultuurgoed hebben.

De thema's die Capra aansneed hebben een grote impact gehad, die van zijn favoriete thema David versus Goliath in het bijzonder. Hoe snijdend ook, Capra was altijd onverwoestbare optimistisch dat de integriteit het kon winnen van corruptie en hebzucht. Hij verbeeldde zijn vertrouwen in de democratie, met een sterk gevoel van optimisme dat de goeien erin zouden slagen de koers te bepalen van de gewone man én de overheid. Goeien die ervoor zouden zorgen dat de morele waarden zegevierden.

Handjeklap

Een paar voorbeelden van de invloed van Capra. Met The Negro Soldier in de Why We Fight-serie bevorderde hij de integratie van gekleurde Amerikanen in het leger. Zijn vlijmscherpe politieke pamflet Mr. Smith Goes to Washington (gelukkig opgenomen in deze DVD-box) schudde de Amerikanen wakker over de politieke handjeklap in Washington met een machtswellustig cordon waarin herverkiezingen rimpelloos werden geregeld.

Een luchtiger voorbeeld is de energieke comedy It Happened One Night (ook in deze collectie) waarin Clark Gable zijn bloes uittrekt en geen onderhemd draagt: de fabrikant van onderhemden zag zijn verkoopcijfers drastisch dalen.

Symbolen van Amerika

Capra was er ook een meester in het neerzetten van de nationale symbolen. In Mr. Smith - formidabel gespeeld door een piepjonge James Stewart als bevlogen naïeve, kersverse senator - zien we hem bij zijn eerste bezoek aan Washington verpletterd onder de indruk zijn van het Abe Lincoln Monument, Witte Huis en Capitol Hill. Door de ogen van Smith laat Capra de eerbied zien van de gewone man met zijn vaderlandse liefde voor Amerikaanse waarden als vrijheid en gelijkheid, die door politici bewaakt moeten worden.

De desillusie van Smith dat binnen de muren van het machtscentrum zo'n janboel aan nepotisme bestaat, is regelrecht ontroerend, net als zijn felle Don Quichot-gevecht om die morele idealen te verdedigen.

Waardige John Doe

Een ander thema in Capra's films was dat die gewone man een waardigheid bezat dat respect verdiende. In It Happened One Night wordt de enigszins sjofele journalist Gable gelinkt aan de upperclass Claudette Colbert. Zij behandelt hem aanvankelijk nuffig, maar als ze in de problemen raakt is het die gewone man die haar uit de penarie helpt. In Capra's oeuvre zien we steeds de respectabele John Doe het vurig opnemen tegen verkeerde politici, mediamagnaten, en de arrogantie van de rijke klasse. Capra heeft deze thema's niet uitgevonden, maar in de jaren dertig en veertig was hij wel de regisseur die ze het beste in beeld wist te brengen. Een must voor filmliefhebbers.

De collectie

Naast It Happened One Night en Mr. Smith Goes to Washington, zijn in deze collectie opgenomen: Mr. Deed Goes to Town, Platinum Blonde, American Madness en You Can't Take It With You. Bij Mr. Smith, Mr. Deed en It Happened geeft zoon Frank Capra Jr. in de extra's zijn commentaar op The Making Of deze sociale satires en romantische komedie.

En wie nog een mooi kerstcadeautje wil, moet ook beslist Capra's It's A Wonderful Life erbij nemen, unaniem uitgeroepen tot de beste kerstfilm aller tijden. Maar met 53 filmtitels op zijn CV zullen er vast nog meer DVD Collections van Capra circuleren.