En alweer een derde seizoen van Pygmalion in Californië: de voorheen kansloze jongere Ryan beweegt zich al jaren met wisselend succes in het puissant rijke circuit van Orange County, afgekort O.C.

De tv-serie The O.C. heeft zijn populariteit vooral te danken aan het feit dat het appelleerde aan een droom die veel jongeren koesteren: zich bewegen in de wereld van mooie mensen, macht, fortuin, blitse auto's, chique strandfeestjes en altijd lekker weer. De eenvoudige Ryan, met wie zij zich identificeren, lukte dat dus. Het steenrijke gezin Cohen zag wel potentie in het joch en hebben hem als zoon in hun wereldje opgenomen.

Goudhaantjes

Ryan wist zich daarin staande te houden. Hij werd besnuffeld door de goudhaantjes uit de upperclass, en cool genoeg bevonden om hem een plaatsje te gunnen. Sterker nog: de populairste en mooiste chick van deze clique, buurmeisje Marissa, viel voor hem, en daarmee had Ryan helemaal de wind in de zeilen. Het hielp ook dat Ryan een interessant amalgaam is, met looks van een jonge Russell Crowe, de oogopslag van Edward Norton en de schouders van Paul Walker.

Kalverliefde

Enkele seizoenen later is het verschil tussen Upstairs en Downstairs inmiddels voldoende uitgebuit om de gehele plotlijn nog te kunnen dragen. De caprices van de kalverliefde zijn ten volle benut (al praten deze jongeren alsof ze er al 10 volwassen jaren huwelijk op hebben zitten), dus conform de soapformule trekken de makers dan grover geschut uit de kast. Gemene mensen als Marissa's moeder Jules worden nog een stukkie gemener, en huwelijksproblemen van ouders worden opgerekt tot megaproporties.

Toestanden

Kirsten Cohen raakt bijvoorbeeld aan de drank: altijd een dankbare aanleiding om haar bijdrage wat meer cachet te geven. (Daarbij gaat ze naar zó'n luxe afkickkliniek dat je er bijna voor aan de drank zou gaan). Vader Cohen krijgt het zakelijk bikkelhard voor de kiezen, en daarnaast circuleren er bij het jonge grut allerlei criminele plotjes rondom brandstichting, diefstal, bedreiging and such zodat elke episode (dit derde seizoen telt 25 afleveringen) met een vette cliffhanger afgesloten kan worden. De allerdikste cliffhanger wordt natuurlijk bewaard voor het slot, maar wie een beetje zijn soaps kent weet dat zogenaamd overleden sleutelfiguren eigenlijk maar een beetje dood gaan. En de budgetbewakers houden op die manier de salaris-eisen ook onder controle.

Oud Geld, Nouveau Riche

Een geinige discrepantie is dat pa Cohens bedrijf Newport Group heet. Een verwijzing naar de stad aan de East Coast met het oude geld, waar families als de Vanderbilts, Rockefellers en Astors hun verpletterend grote residenties hadden. In The O.C. zit overduidelijk de nouveau riche, die eigenlijk helemaal geen gedragscodes kennen. Het als vanouds ingetogen karakter van hun oostelijke tegenhangers ('daar práát men niet over') is hier ver te zoeken. Elke wind die dwarszit wordt te uit en te na bebabbeld en iedereen is very open about their feelings. De grouphugs volgen op de talloze kibbelarijtjes, en elk geheim ligt op straat. Het is niets hoogdravends, maar het levert wel amusante jongerentelevisie op. De vele mooie meiden in bikini en die overall uistraling van zonovergoten luxe doen de rest.

Bestel deze dvd direct:


OC, The - Seizoen 3 (7DVD)
Peter Gallagher