Zwart-wit thriller uit 1941 die ook wel de 'eerste film noir' wordt genoemd. De film betekende de doorbraak voor Humphrey Bogart .

Bogart speelt privé-detective Sam Spade, een personage van thrillerauteur Dashiell Hammett. Spade is als uit graniet gehouwen; hij is meedogenloos, knippert niet met zijn ogen als zijn partner wordt doodgeschoten, noch als hij het hoofd van zijn geliefde op het hakblok legt met de tekst die liefhebbers van de Maltese Falcon uit het hoofd kennen: "If you're a good girl, you'll be out in 20 years. I'll be waiting for you. If they hang you, I'll always remember you."

Dit is het soort rol waar Bogart geschiedenis mee zou schrijven, omdat hij als geen ander de kunst verstond om de ruwe bikkel te spelen die oude wonden en gebroken dromen maskeert; een gave die hij later tot in de perfectie zou neerzetten als cynische nachtclubeigenaar Rick in Casablanca. Daarom kon het publiek in zo'n duistere, gemene vent als Spade - én Rick - toch de held van de film ontwaren.

Meer debuten

The Maltese Falcon markeerde tevens het debuut van regisseur John Huston wiens carrière veertig jaar op de A-lijst van Hollywood zou prijken. Ook debuteerden Peter Lorre als de nichterige verrader (die klappen krijgt van Spade, maar niet vanwege zijn verraad), en Sydney Greenstreet, en beide acteurs zagen we later ook terug in Casablanca.

Huston tekende voor het scenario van The Maltese Falcon. De ingrediënten die later de pijlers werden onder de film noir zaten er allemaal in. De femme fatale, de grimmige ondertoon, de groezelige wereld van wantrouw en verraad, snijdende dialogen, de moord(en). En de plot doet er daarbij niet zo heel veel toe, ook niet in deze noir. Het behelst een Maltese Falcon, een zeldzaam beeldje dat een fortuin waard is en waar verschillende partijen op azen met plaatstalen ellebogen.

Waar films als deze vooral om draaien zijn de stijl, de sfeer en die korte erupties van geweld. Geweld waar Spade op een manier mee omgaat die Quentin Tarantino 50 jaar later wereldfaam zouden bezorgen: hij lacht erom. Je ziet Spade tekeer gaan tegen een van zijn opponenten, hij bluft, troeft ze af, deelt een paar rake klappen uit, en als we hem later alleen op de gang zien lopen flitst zijn grijns onder de schaduw van zijn borsalino. Spade heeft er lol in, en als zijn strapatsen als een boemerang bij hem terugkomen laat hem dat Siberisch.

Extra's

De kwaliteit van de DVD is subliem, met contrasterende diepzwarte en witte kleuren en grijstinten. De kwaliteit van de soundtrack is natuurlijk mono, maar adequaat. De extra's zijn een (grappige) make-up test met Mary Astor (voor de rol van femme fatale, en zij was een van de grootste actrices van die tijd).

Er is een documentaire over The Maltese Falcon, One Magnificent Bird, waarvoor Warner Bros echt alles uit de kast heeft getrokken, en dat mag ook wel voor een van de beste zoniet de allerbeste film noir ever. Tevens nog een korte film, The Gay Parisian, en de theatrical trailers die worden geïntroduceerd door Sydney Greenstreet.

Bestel deze dvd direct:


Maltese Falcon
Gladys George