Nederlandse dramaserie was indertijd hét praatje bij de koffieautomaat. Het leven van de bankiersfamilie Bussink is nu verkrijgbaar in een DVD-box met 19 afleveringen.

De familie Bussink lijkt wel wat op het gezin van Thomas Mann. De pater familias, Splinter Bussink, heeft furore gemaakt met zijn eigen bank en zijn grootheid drukt zwaar op zijn kinderen die zijn schaduw immer superieur boven hen uit zien torenen.

Het is een bank met een oude naam als Barings, die het kapitaal beheert van vele gezanten uit de gefortuneerde echelons. De serie begint als Bussink net is gefuseerd met de Holland Bank. De Bussinks hebben gedurende de komende drie jaar nog de meeste aandelen in handen, daarna is het klaar.

De telgen

Klaar? Natuurlijk niet: de Bussink Bank zit Splinter in het bloed. Hij is niet van het dagelijkse toneel weg te denken, en kijkt non-stop mee over de schouder van zijn zoon Kiet, die heel strategisch door hem in de directie is gezet. Dochter Pup onderhoudt als protest tegen haar voorgekookte leven een getroebleerde relatie met Eric, een lawaaierige muzikant en eeuwig kind waar veel larmoyante scènes uit komen met nog meer kabaal.

De tweede zoon Ole doet het op zich nog het best, als kunsttaxateur in een veilinghuis. Maar ook zijn gezin heeft scenarioschrijfster Maria Goos ontwricht met een drama van jewelste: hun zoon Max is overleden, en zie daar als ouder maar eens mee te leven.

Rammelratel

Met al die rammelende levens en een echtgenoot die zich er maar niet bij neer kan leggen dat zijn rol is uitgespeeld: Guusje Bussink, echtgenote van Splinter, had zich wel wat anders voorgesteld bij 's mans pensioen. Lopen de kinderen niet opgewonden of droevig of bitter de deur in en uit als op hol geslagen weermannetjes, haar alleenstaande zus Maud heeft ook nog eens de charme van een cactus en manipuleert Guusje op elk open plekje dat ze daartoe kan creëren.

Gedoseerd

Drama dus, heel erg veel drama. Financiële beslommeringen bij de bank, Koreaanse take-overs, onbetrouwbare medewerkers, overspel, leed, familiebesognes: het is prijsschieten qua plotlijnen in Oud Geld. Die niet overal even standvastig worden uitgewerkt, maar dat valt vooral op als je veel afleveringen achter elkaar kijkt.

Oud Geld komt beter tot zijn recht mits gedoseerd (en zo zijn tv-drama's natuurlijk opgezet: elke week een aflevering). Dan is het getetter tussen Pup en haar doorgesnoven, bezopen maniak ook wat beter te verteren, want soms is het echt niet te rijmen welke charme die keurige bankiersdochter in zo'n zweterige kleuter heeft ontdekt.

Bank als familielid

De bank als grote aanwezige die het leven van allen beroert, als tiran én als warm bad, is mooi materiaal voor een scenario. Tragedie en familie kunnen voor stevig drama zorgen, maar waar geld in het spel is worden de zaken nog verder op de spits gedreven.

Er worden heel veel besluiten genomen en ruzies uitgevochten waar geld een rol in speelt, ook als het oud is. Dat thema komt nog het best uit de verf bij Kiet (Mark Rietman) en zijn vrouw. Kiet is ermee geboren en begint het steeds meer als kruis te ervaren, zijn eega komt uit een nest van nieuwe rijken en is er door geobsedeerd.

Bestel deze dvd direct:


Oud Geld (6DVD)
Willem van de Sande Bakhuyzen