Als je iemand een tijd niet wilt zien, geef ze dan de Sopranos box. Geheid dat diegene 5 maal 13 uur uit je blikveld blijft. Wereldwijd is er een verafgodingscultus ontstaan rondom deze televisieserie.

Wat The Sopranos zo uniek maakt, is het lef waarmee de producenten de levens van de maffiosi portretteren. In The Godfather zag je bijvoorbeeld nooit de directe gevolgen van hun 'handel': geen heroïnehoeren in de goot of mannen die aan de grond zaten vanwege gokschulden. David Chase, de schrijver van de Sopranos, mag inmiddels wel omschreven worden als de magiër van het realisme want hij heeft niets bedekt met de mantel der liefde.

Tony Soprano, de maffiabaas uit New Jersey, is bigger than life. Zijn privé-leven met alle problemen met zijn echtgenote, dochter en zoon komen aan bod, en de funeste relatie met zijn moeder in het bijzonder. Het monster lijkt zó weggelopen uit een Griekse tragedie waarin moeders hun eigen zonen ombrengen, en Tony belandt van de weeromstuit op de sofa bij een psychiater: een verhaallijn die een doorslaggevende factor is in het verloop van de serie.

Maffia tegen wil en dank

Tony, zo blijkt gaandeweg, is maffiabaas tegen wil en dank. Natuurlijk, hij geniet van de macht als penozeleider, en Chase verbeeldt met de Sopranos ook meteen uitmuntend waarom wij zo stiekem of openlijk door de maffia geobsedeerd zijn. Tony cum suis krijgen wat ze willen en ze krijgen het snel: wie weigert - wat bijna niemand durft - eindigt in een zandkuil onder de New Jersey Turnpike.

Die volledige controle over en invulling van je begeertes en verlangens, is iets wat wel meer mensen willen: en dit soort knapen, al is het schorem, komt er toch maar mooi mee weg. Bovendien is Tony's imperium voornamelijk gebouwd op familie en vrienden vanaf de kleutertijd. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; dat geeft een verbondenheid die tot de verbeelding spreekt, al is in het scenario ook het beklemmende aspect ervan opgenomen.

Gewetensnood

Naarmate Tony Soprano (tot in de perfectie gespeeld door James Gandolfini) door de psychiater (een even voorbeeldige Lorraine Bracco) wordt 'hervormd', gaat zijn geweten steeds meer opspelen. En daaruit blijkt dat maffiabaas tegen wil en dank. Zijn vader zat al in het maffiacircuit, en het estafettestokje wordt in die kringen automatisch overgedragen aan de zoon.

Voor Tony was er geen ontsnappen aan, en al kan hij met ogen van ijs oordelen over iemands leven, je ontkomt er niet aan dat het leven van deze man eigenlijk een heel andere wending had kunnen nemen als zijn lot niet al bij geboorte bezegeld was geweest. Carmela, zijn echtgenote en net zo katholiek als iedereen die aan de Sopranos gelieerd is, worstelt met dezelfde schuldgevoelens. Haar mooie huis, haar luxe auto, de spulletjes: ze weet waar het vandaan komt maar ze wil het eigenlijk niet weten. Hun conflicterende moraal had ook door Euripides geschreven kunnen zijn.

Doek

Seizoen 6 zit eraan te komen, en daarna volgt er nog een bonusreeks. En dan valt helaas het doek definitief voor deze Italiaans-Amerikaanse gangsters die vanaf 1999 de buis hebben gedomineerd. Maar deze serie kun je tig keer bekijken zonder je een seconde te vervelen.

Er zijn zoveel personages en zoveel verwikkelingen, met superieur uitgewerkte psychologische karakters en plotlijnen, dat The Sopranos heeft geleid tot een herdefiniëring van het begrip televisiedrama én het gangstergenre. Het leven van de Italo-Amerikanen heeft voor Sopranos-kijkers geen geheimen meer.

Bestel deze dvd direct:


Sopranos Collection - Seizoen 1 t/m 5
Steve Buscemi