Slappe komedieserie uit de ouwe Britse doos. De zaak van het kruideniertje op de hoek fungeert als duiventil voor tenenkrommend kneuterig buurtvolk.

Wie steeds 'vroeger was alles beter' zegt, moet echt 's deze aftandse Britse serie in zijn dvd-speler steken. Want de BBC is er qua humoristische televisie beslist op vooruit gegaan sinds Open All Hours in 1976 startte. Locatie is de Winkel van Sinkel van plattelandskruideniertje Arkwight en zijn hulpje Granville (David Jason, die later de rol van inspecteur Frost zou spelen). In de winkel is het is een komen en gaan van buurtbewoners, en iedereen heeft wat te roddelen of een dubbelzinnig ho-hum mopje.

Pa Doorzon

Vooral die achterklap gaat op de zenuwen werken. Komt er weer zo'n asymmetrische Britse ouwe taart binnen wier tanden scheef zijn gaan staan van het geroddel, om wat innuendo te zaaien dat die baby van nummer 29 wel érg veel op de meteropnemer lijkt. Ja ja, het is om je te bescheuren, die onderbroekenlol. Als er een meid voorbij komt in een strakke broek, zoomt de camera heel erg jaren zeventig in op haar billen. Dan staan Granvilles ogen op steeltjes, loopt hem het hijgerige sap over de kin en verwacht je elk moment de tune van Bennie Hill. En een plotlijn, voor zover er een narratieve structuur inzit, is dat Arkwight als een Pa Doorzon verliefd is op de overbuurvrouw en haar vruchteloos aanzoeken doet. Aanzoeken die dermate seksistisch zijn, dat zelfs de fanatiekste trouwlustige er nog op zou afknappen.

Stik

De sfeer in Open All Hours is zo bekrompen en kleinburgerlijk, dat het op een gegeven moment verstikkend is, net zo verstikkend als die strakke (lelijke) spencertjes uit de seventies en de krappe stofjas van de kruidenier. En die seksistische grappen zijn niet zozeer kwetsend, het is gewoon goedkoop en makkelijk scoren - want vrouwonvriendelijke grappen kunnen verdomde geestig zijn. Wel gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat op dé filmsite imdb.com deze Open All Hours een hoge rating krijgt van het publiek. Het zal wel: mij ontgaat het genie.

Bestel dit boek direct:


Open All Hours - Serie 1
David Jason