Zinnelijke film over vrouwelijke seksualiteit betekende de wereldwijde doorbraak voor spinnende stoeipoes Brigitte Bardot

Saint Tropez, begin jaren zestig. De achttienjarige Juliette is uit het weeshuis gehaald, maar haar voogdes had niet kunnen voorzien aan welk wulps deerntje ze onderdak heeft verschaft. In de openingsscène ligt La Bardot in haar blootje te zonnen achter de schone lakens aan de waslijn, en die worden zowat volgekwijld door haar rijke bewonderaar op leeftijd die tussen het wasgoed door zit te gluren. Juliette is verliefd op een jongen uit het dorp, doch trouwt uiteindelijk met diens broer. In het vissersdorp wordt flink over Juliette geroddeld, want deze meid is een wilde en moet gedomineerd worden, zo luidt het oordeel.

Mambo-queen

Het is geen mis te verstane boodschap van regisseur Roger Vadim, wiens huwelijk met Bardot ten tijde van de opname al op zijn eind liep. Het is alsof hij zijn jeugdige echtgenote opnieuw aan het verkennen was. Want het mansvolk van Sain Tropez loopt hongerig achter de popperig prachtige Juliette aan en willen er allemaal overheen, terwijl het arme kind er qua reputatie de prijs voor moest betalen. Tegenwoordig zou ze een BreEzaH-sletje worden genoemd (wat de dommen onder de mannen ook bloedserieus nemen). Als ze 's avonds de kroeg in gaat om te dansen op aanstekelijke mambo-muziek, is ze soms bijna onzichtbaar door al die opgewonden vissers om haar heen.

Het plaatje toen

Want zo was Saint Tropez nog in de jaren zestig, een vissersdorp. Nu is het de Côte des Snobs, en is de vissersvloot verdrongen door jachten die de staatsschuld van een gemiddeld Afrikaans land met gemak kunnen inlossen. Maar Juliette en haar coterie konden toen nog ongehinderd op hun blote voeten door het warme zand slenteren en in een azuurblauwe zee spartelen die vrij was van Russische maffia en Arabische oliesjeiks. De visnetten liggen uitgespreid op de kade, en alleen het jacht van die rijke aanbidder dobbert wat eenzaam voor de kust. Inmiddels is het oord vergeven van de blondjes die hun rechterarm zouden offeren om eruit te zien als Bardot, in de hoop de rijkste jachtbezitter aan de haak te slaan. Vadim had vast niet voorzien dat sommige dingen niet of nooit veranderen.

Bestel dit boek direct:


And God Created Woman
Brigitte Bardot