De Engelse komiek Lenny Henry speelt in deze succesvolle serie een topkok met onorthodoxe managementcapaciteiten in zijn keuken

Met alle reality-tv over chefs in de keuken, is het leuk dat de comedy-serie Chef! nu op DVD is uitgekomen. De serie begon in 1993 en was prompt een succes. Het kijkerspubliek genoot van de brommerige meesterkok Gareth Blackstock die op zijn best was als hij zijn getergde personeel verbaal afbrak met fantastisch creatieve scheldkanonnades. Vooral zijn directe hulpje Everton (Roger Griffiths), de timide souschef van de Caribische Eilanden, moest het ontgelden tijdens de bloemrijke geselingen met een tong die zo scherp was als een vleesmes.

Getetter

Maar wie iets van het vak afweet - niet ondenkbaar met al die keuken-insight van op de buis tegenwoordig - beseft dat het draaiende houden van een toprestaurant kei- en keihard werken is. Of dat getetter van Blackstock productief is of niet is een tweede: voor de kijker is het lyrisch entertainment. Het is wel jammer dat je niet écht gerechtjes of fijne spijsjes te zien krijgt die aan de gasten in Blackstocks Le Chateau Anglais worden geserveerd, maar wie weet wordt er nog eens een kookboek over de serie gemaakt.

Vin anglais

Wie zich bepaald niet laat intimideren door Blackstock is zijn eigen vrouw Janice. Een koele schoonheid die zich beklaagt over haar schamele seksleven, maar toch de grote motor is achter de organisatie. Vooral in de aflevering waarin Blackstock en Everton naar Lyon vliegen om deel te nemen aan een internationale kookwedstrijd. Hij is zijn reservefles Engelse wijn vergeten, en wordt beschimpt in de locale slijterij vol Frans-chauvinistische edeldrank als hij om Britse wijn vraagt. Alweer komt lady Blackstock met de oplossing.

Oversteek

Op deze DVD met het tweede seizoen staan naast die over die kookwedstrijd nog 6 andere afleveringen. Een beetje weinig. Die Henry kan namelijk echt wel wat, en deze culinaire comedy smaakt naar meer. Saillant detail: toen ook Henry begin jaren '90 de oversteek waagde om het in Amerika te maken, wilde zijn carrière daar niet van de grond komen. Terug op eigen bodem schreef hij zelf deze serie voor de BBC en zou er wereldfaam mee maken. Zo zie je maar.

Bestel dit boek direct:


Chef - Seizoen 2
Lenny Henry