Het reilen en zeilen in het Witte Huis houdt al 6 seizoenen de kijkers op scherp, en ook bij de zevende serie blijft het boeiend

Samen met het aflopen van deze serie, komt ook aan het presidentschap van Bartlett een eind. Een ambtsperiode die gedurende zes seizoenen een magnifiek beeld gaf van een van de meest afgeschermde adressen op de planeet, 1600 Pennsylvania Avenue. Op het scherpst van de snede ageerden en reageerden de VS-president en zijn staf op gebeurtenissen in binnen- en buitenland, stonden zij de pers te woord, hielden de peilingen bij, en sloten compromissen met dwang of diplomatie. Regeren is een vak.

Verkiezingscampagne

Bartlett is een democraat, en zijn gedoodverfde democratische opvolger die in dit seizoen tot volle wasdom komt, is Santos. De campagnes van de democraten en republikeinen - met Alan Alda in een geweldige rol als de republikeinse opponent Arnold Vinick - razen door de episodes. Voor buitenstaanders lijkt het alsof pas enkele maanden voor de verkiezingen campagne wordt gevoerd, maar in werkelijkheid wordt er jaren in geïnvesteerd. Het partijprogramma, elk woord en elke gelaatsuitdrukking wordt door de PR-experts van de wederzijdse rivalen gewikt en gewogen, en zo mogelijk uitgebuit. Vooral dat uitbuiten is een fascinerend slagveld van politieke ethiek, daadkracht en morele criteria.

De staf

Als drama is West Wing een succesverhaal voor wat betreft het neerzetten van de personages tegen het decor van deze politieke wereldmacht. In feite drijft de serie erop, meer dan op de plotontwikkeling. Zoals zij dealen met en anticiperen op strategische zetten levert dynamische televisie op, vooral als het afweermechanisme door het bikkelende zenuwcentrum in werking gezet moet worden na een aanval of kritieke situatie. Als de kruitdampen zijn opgetrokken wordt er weer naar de balans gezocht; in kalmer vaarwater bespreken zij hun beslissingen en wegen die nogmaals af. Er mag ruimte zijn voor twijfel, soms ook voor berusting - maar alleen als de inzet voor de volle 100% is geweest.

Morele dilemma's

Op die momenten komt ook de camera even tot rust: voor de rest zwiept de lens net zo energiek mee in de bedrijvigheid van de presidentiële staf. Waar geen baantjes zijn voor mensen die snel zwak, ziek of misselijk zijn. Mensen schijnen te willen dat hun leiders, dokters, advocaten en rechters voor dezelfde morele dilemma's geplaatst worden als zij zelf, alleen moeten ze dat eloquenter, intelligenter en vastberadener oplossen. Die ultieme fantasie is tot in de perfectie uitgewerkt in West Wing. En hoezeer dit ook fictie is, je voelt je nooit bij de neus genomen.

Bestel dit boek direct:


West Wing - Seizoen 7
Kristin Chenoweth