Roadmovie over een bijna complete transseksueel en zijn/haar onlangs ontdekte tienerzoon. In dit genre leidt zo'n reisje in de regel wel tot diepere banden

Bree Osbourne (desperate housewife Felicity Huffman) krijgt een telefoontje dat haar terugbrengt naar een ver verleden waar zij een streep onder had willen zetten. Een verleden waarin zij nog als een hij door het leven probeerde te gaan, voordat zij ontdekte dat hij een vrouw was maar geboren in een verkeerd lichaam. Een van de pogingen om zich indertijd als vent te manifesteren leidde - zonder dat Bree het wist - tot de geboorte van een joch dat inmiddels als tiener in New York leeft. Bree neemt een week voor haar definitieve geslachtsoperatie het vliegtuig vanuit Los Angeles naar New York, om polshoogte te gaan nemen.

Crosscontinental

Zij treft daar de weerbarstige Toby aan, die drugs gebruikt, zich prostitueert, droomt van een carrière in Hollywood maar vooralsnog in de gevangenis zit. Bree betaalt zijn borgsom, en samen nemen ze de auto terug voor een rit dwars door Amerika (Transamerica, leuk gevonden titel met dubbele bodem). Toby (Kevin Zegers) komt er weliswaar halverwege achter dat Bree eigenlijk een man is, maar heeft nog altijd geen flauw idee dat hij/zij eigenlijk zijn vader is. Als die waarheid wordt geopenbaard is dat de moeder aller crises.

Tweestrijd

Want conform het genre roadmovie ondervinden de twee de nodige problemen tijdens die reis, waarna de loutering volgt. Zo is zijn botte attitude versus haar enigszins kakkineuze gemaniëreerdheid een voortdurende bron van ruzietjes. Zij als vader tegen wil en dank tracht ook met de beste bedoelingen Toby op het rechte pad te brengen, en beiden zien zich onaangenaam geconfronteerd met hun verleden: hij met zijn incestueuze voogd, zij met haar doorsnee Amerikaanse familie die weinig begrip heeft voor haar gevoel en de geslachtsverandering.

Ambigue vader/moeder

De film zweeft tussen het oprecht verbeelden van hun beider innerlijke strijd en enkele overbodig kleffe uitschieters. Bree's doorsnee, all American family lijkt wel gebeiteld voor de personificatie van het onbegrip, en Tobys getroebleerde relatie met zijn voogd zag je van mijlenver aankomen. Maar heel erg goed is Bree als vader in de moederrol, en de ambiguïteit van haar gevoelens. Eerst plichtmatig, vanuit een oergevoel dat vanzelf ontstaat ook al wist ze pas sinds een paar dagen van het bestaan van een zoon af. En later omdat Toby een mens van vlees en bloed voor haar wordt nadat ze samen de beren van hun weg schieten, lijken uit de kast begraven en spoken verjagen.

De actrice m/v

De meeste vragen roept echter de kwestie 'Huffman als transseksueel' op. Die moet op een goede dag van haar agent vrolijk toch echt iets te horen hebben gekregen in de trant van: "Ik heb een wereldrol voor je: je mag een vent spelen." Want Huffman is inderdaad een overtuigende man die vrouw wil worden. Voor een actrice uit de schoonheids-… pardon, filmindustrie, moet zo'n boodschap toch hard aankomen. Ze heeft het er overigens prima van afgebracht, want haar stem vertoont inderdaad het timbre van een man die een damesachtige kopstem opzet, en alle vrouwenmaniertjes er nét een tikje te dik bovenop legt. En ze ziete r ook uit als een vent. Ze kreeg in elk geval een Oscarnominatie voor deze vertolking, al zal die ook wel iets met de erkenning van een controversieel onderwerp te maken hebben gehad.

Bestel deze dvd direct:


Transamerica
Fionnula Flanagan