Merkwaardige prent uit het New-Yorkse independent cinema-circuit. Een waterval aan Grote Namen kan niet verhullen dat het al te experimentele karakter de film de das omdoet

Romance and Cigarettes heeft het meeste weg van een musical uit een achterbuurt, een soort morsige operette met avant-gardistische trekjes, wat we voor het gemak maar even artistieke vrijheid noemen, al had regisseur John Turturro wel wat kunnen inbinden. Turturro heeft blijkbaar hete ijzers in de New-Yorkse coterie der kunsten, want voor zijn project kreeg hij een cast vol zwaargewichten bij elkaar: James Gandolfini (megaster sinds The Sopranos), Kate Winslet, Susan Sarandon, zusje Aida Turturro, Mary-Louise Parker, Christopher Walken en Steve Buscemi.

Vuilbekkerij

R&C is desondanks een rare film geworden. Gandolfini speelt Nick, een eenvoudige arbeider die verslingerd is geraakt aan de pioenroodharige Tula (Winslet). In interviews verklaarde Winslet later hoeveel lol ze erin had gehad om zo grenzeloos te mogen vuilbekken in deze rol, want ze speelt een hitsige rooie die de ranzigste teksten mag debiteren terwijl Nick haar onthaalt op een woest achteroffensief tussen de lakens. Probleempje: Nick is getrouwd met Kitty (Sarandon), en die vindt dat woeste gewapper van haar echtgenoot maar niks. Sterker nog, ze haalt haar ook al zo morsige cousin Bo (Walken) erbij om zich op Tula te wreken en slijpt letterlijk haar messen.

Plat

Wat op papier een leuk idee moet hebben geleken, pakt in de praktijk niet echt opzienbarend uit. De acteurs citeren non-stop teksten uit bekende songs van gouwe ouwe hits, en barsten ook op gezette tijden uit in soul en disco evergreens, waarbij uit alle hoeken en gaten de decoratieve choreografie tevoorschijn komt schieten. Al deze ideetjes mogen niet verbloemen dat de acteurs qua vocale capaciteiten bepaald geen zangcarrière hebben laten schieten, waarmee de indruk van die derderangs volksoperette nog eens wordt versterkt - temeer daar alles nogal plat en ordinair wordt uitgewerkt.

Jeff Koons-karikatuur

In de overgeproduceerde filmindustrie is het op zich prijzenswaardig wanneer een regisseur zich niet laat inperken door marketingtechnische strategieën of andere doelgroepgerichte criteria. Maar een afwijkende stijl of visie is wat anders dan gewoon de teugels maar helemaal loslaten en wel zien wat ervan komt, wellicht met het oog op spontaniteit en individuele inbreng. Zoiets kun je bij één of twee personages nog wel doen, maar de hele cast? Want bij Mary-Louise Parker als Jeff Koons-karikatuur van de gothic neo-punk dochter ga je écht op fast forward. Romance and Cigarettes heeft het meeste weg van een musical uit een achterbuurt, een soort morsige operette met avant-gardistische trekjes, wat we voor het gemak maar even artistieke vrijheid noemen, al had regisseur John Turturro wel wat kunnen inbinden. Turturro heeft blijkbaar hete ijzers in de New-Yorkse coterie der kunsten, want voor zijn project kreeg hij een cast vol zwaargewichten bij elkaar: James Gandolfini (megaster sinds The Sopranos), Kate Winslet, Susan Sarandon, zusje Aida Turturro, Mary-Louise Parker, Christopher Walken en Steve Buscemi.

Bestel deze dvd direct:


Romance & Cigarettes
Christopher Walken